BiH
5

Pokrenuta peticija da čika Mišo dobije spomenik u Sarajevu

Klix.ba
Mjesto gdje je sjedio čika Mišo (Foto: Klix.ba)
Mjesto gdje je sjedio čika Mišo (Foto: Klix.ba)
U Sarajevu je pokrenuta peticija za podizanje spomenika jedinom čistaču cipela, uvijek vedrom i poštenom čika Miši, koji je u ponedjeljak ujutro preminuo od srčanog udara.

"Čika Mišo je legenda grada Sarajeva. Jedini čistač cipela koji je ostao na našim ulicama. Čitav život je bio pošten, pomagao kad je mogao, bio jedan od najboljih ljudi koji su postojali. Zaslužio je spomenik na svom radnom mjestu ispred McDonald'sa", navode inicijatori peticije pokrenute danas, a koju je u trenutku objavljivanja ove informacije već potpisalo više od 600 osoba.

Inicijatori navode da je Mišina kćerka Rabija odobrila ovu peticiju, a potpisi podrške dolaze ne samo iz naše zemlje, već i iz regije i inostranstva.

Čika Mišo, pravim imenom Husein Hasani, preminuo je u 82. godini života, a danas su na mjestu gdje je sjedio i radio građani donijeli cvijeće i zapalili svijeće, te tako odali počast ovom vrijednom radniku koji je više od sedam decenija živio u Sarajevu i stekao naklonost kako običnih građana, tako i poznatih ličnosti.

Njegovim odlaskom grad će svakako biti mnogo prazniji, slažu se svi koji su ga poznavali.

Podsjetimo, čika Mišo će biti sahranjen na groblju Vlakovo u srijedu, 8. januara, u 13 sati, a peticija s potpisima će biti predata Vladi Kantona Sarajevo, te općinama Centar i Stari Grad.