BiH
59

Pokrenuta online peticija za upis u Dodikovu "Crnu knjigu"

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanci i Hercegovci pokrenuli su online peticiju nakon što je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio da će SNSD napraviti "Crnu knjigu" u koju će biti upisani svi oni koji su bilo kada i na bilo koji način SNSD-u napravili štetu.

"Predsjednik Republike Srpske najavio je pravljenje 'Crne knjige' za sve one koji su ikada na bilo koji način naštetili njegovoj partiji. Budite i vi dio 'Crne knjige'! Potpiši se na prvim stranama", stoji u opisu peticije.

Peticija koju je do sada potpisalo dvadesetak građana BiH uslijedila je nakon što je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik tokom govora na stranačkom skupu u Banjoj Luci izjavio kako ima u planu raditi na izradi "Crne knjige".

Dodik je rekao i da vlasti RS-a ni na koji način neće pomagati niti sarađivati sa općinama u kojima na prethodnim lokalnim izborima nije pobijedio SNSD ili njegovi koalicioni partneri.

Ovakve izjave predsjednika manjeg bh. entiteta izazvale su oštre reakcije opozicije u RS-u pa je tako Savez za promjene odlučio da prekine svaku saradnju sa Dodikom i SNSD-om.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica nazvao je Dodika klasičnim diktatorom koji koristi fašističke metode nad svim građanima koji ne razmišljaju kao on.

Oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je vlast u RS-u nazvao režimskom, a SNSD-ove funkcionere osobama koje nemaju osjećaj za normalne vrijednost.