BiH
0

Pokrenuta istraga protiv šefice Pedijatrijske klinike KCUS

Sarajevo-x.com
Tužiteljstvo Kantona Sarajevo jučer je pokrenulo istragu protiv dr. Senke Mesihović – Dinarević, šefice Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Iz ureda glavnog tužitelja KS potvrdili su ovu informaciju i dodali da o slučaju ne mogu davati izjave dok je istraga u toku.

"Tužiteljstvo je donijelo odluku o pokretanju istrage protiv šefice Pedijatrijske klinike, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a što je utvrđeno na osnovu do sada prikupljenih dokaza i nalaza obdukcija beba Malagić i Mekić. Tužiteljstvo je ocijenilo da postoji osnovana sumnja da je dr. Mesihović - Dinarević, kao odgovorna osoba, propustila provođenje obaveznog unutarnjeg nadzora nad stručnim radom zdravstvenih radnika na Pedijatrijskoj klinici, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", javljaju iz Tužilaštva KS, a prenosi Oslobođenje.

Tužilaštvo KS pokrenulo je opširnu istragu o slučaju stradanja beba u aprilu ove godine, nakon što je zaprimilo informaciju o smrti novorođenčeta Malagić Nejre, koje je preminulo 17. aprila 2007. godine na Odjelu neonatologije KCU Sarajevo i zaprimilo informaciju da ima još sličnih slučajeva.

Ubrzo nakon pokretanja istrage, Upravni odbor KCUS-a donio je zaključak kako osoblje Pedijatrijske klinike nije krivo za smrt 11 beba.

Istraga protiv šefice Pedijatrijske klinike je u toku te se u Tužilaštvu KS nadaju brzom osvjetljenju cjelokupnog slučaja.