BiH
622

Pokrenuta istraga protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca

Klix.ba
Goran Zubac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH naredilo je istragu protiv Gorana Zupca, direktora SIPA-e, zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, javila je Federalna televizija.

Zubac je osumnjičen da nije poduzeo sve radnje koje su mogle spriječiti teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH.

Državni tužilac Miroslav Marković uputio je dopis Nezavisnom policijskom odboru BiH, u kojem ih obavještava da je donesena naredba o provođenju istrage protiv prvog čovjeka SIPA-e.

"Goran Zubac odbio je zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za angažmanom jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu, za specijalnu podršku koja je, sukladno Pravilniku o unutranjoj organizaciji i sistematizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu, obučena i opremljena za samostalno djelovanje protiv raznih oblika terorizma, i u sitacijama kada nije dovoljno ili je nepouzdana upotreba osnovnih policijskih i kriminalističkih snaga u sigurnosnom i drugim smislovima...", stoji u dopisu.

Informacija je poslana Nezavisnom odboru Parlementrane skupštine BiH, kao organu nadležnom za predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH. Međutim, u Nezavisnom odboru tvrde da još nisu zaprimili ovu informaciju. O istrazi protiv Gorana Zupca ne žele govoriti.

I u Tužilaštvu BiH ne žele komentirati pokretanje istrage protiv Gorana Zupca, javlja FTV.

Podsjećamo, prvi čovjek SIPA-e odbio je intervenisati prilikom napada na zgradu Predsjedništva, iako je prvi čovjek Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović depešom tražio pomoć. Na taj način, Zubac je prekršio član 11 Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela.