BiH
668

Pokrenuta inicijativa za snižavanje cijena studija medicine, farmacije i stomatologije na UNSA

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mario Vukasović pokrenuo je inicijativu za snižavanje cijena samofinansirajućeg studija na Medicinskom, Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Vukasović je rekao da su cijene studija na ovim fakultetima vrtoglavo skočile te da ne odgovaraju realnosti u kojoj živimo.

"Pitam se da li jedna prosječna porodica i student u BiH može godišnje finansirati studij tri hiljade, šest hiljada ili sedam hiljada KM, koliko košta studiji na navedenim fakultetima", pitao je Vukasović.

Smatra da će ovo u budućnosti dovesti do elitizacije fakulteta te oni studenti koji su dobri, ali nisu na redovnom studiju, neće imati jednake mogućnosti za uspjeh, jer neće moći finansirati svoje studije.

"Povećanje je provedeno u mandatu prošlog saziva Vlade KS bez ikakve ekspertize i analize, a sve kako bi se preko leđa studenata rješavali finansijski problemi nastali kriminalnim radnjama na navedenim fakultetima", kazao je Vukasović.

Podsjetio je i da se protiv računovođe na Farmaceutskom fakultetu vodi postupak pod optužbom da je pronevjerio milion KM.

"Uslovi školovanja na navedenim fakultetima se nisu promijenili i pored proglašavanja najviših cijena školarina u historiji Univerziteta u Sarajevu te su studenti navedenih fakulteta i dalje dužni sami donositi aspirine na vježbe, medicinske maske i rukavice za izvođenje prakse na uređajima starim viš od 30 ili 40 godina", zaključio je on.

Vlada KS će se u narednih mjesec dana izjasniti o ovoj inicijativi.