BiH
0

Pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika Šekovića

SRNA
Šekovići
Šekovići
Odbornici Skupštine opštine Šekovići pokrenuli su danas inicijativu za opoziv načelnika opštine Snežana Sokića, te raspisali referendumsko izjašnjavanje građana o tome za 8. avgust.

Za ovu odluku na današnjoj sjednici glasalo je devet odbornika skupštine većine koju čine odbornici SNSD-a, Koalicije "Zajedno" i "Pokreta za Šekoviće", koji su i kandidovali prijedlog za pokretanje inicijative, dok su odbornici SDS-a i PDP-a bili protiv inicijative.

Predsjednik šekovićke SO Jezdimir Kazanović iz SNSD-a izjavio je za Srnu da je ova odluka "logična posljedica nesaradnje načelnika sa Skupštinom".

"Idemo na referendum pa da razjasnimo to pitanje i da vidimo kako ćemo se ubuduće ponašati. Od kada je formirana nova skupštinska većina načelnik je opstruiše i stavlja se iznad Skupštine. Probali smo da te odnose dovedemo na normalan nivo, ali nije uspjelo", rekao je Kazanović.

Ovakav stav potvrdio je i predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u šekovićkoj SO Rado Ilić, koji je dodao da je opoziv neophodan zato što "načelnik svoju funkciju nije provodio u skladu sa zakonom i odlukama Skupštine".

Načelniku je zamjereno što je donio više odluka suprotnih stavovima Skupštine, kao i veliki broj rješenja o imenovanjima i razrješenjima koja nisu verifikovana u skupštinskoj proceduri. "Među najvažnijim razlozima je što ova opština iz godine u godinu nazaduje, a sadašnja izvršna vlast ništa ne čini da se to zaustavi", rekao je Ilić.

Odbijajući optužbe na račun svog rada i rada izvršne vlasti, načelnik Šekovića Snežan Sokić rekao je da su inicijativu o njegovom opozivu nametnule neke interesne grupe u šekovićkoj Skupštini. 
"Spreman sam  da čujem glas naroda i do sada sam dosta puta imao priliku da to provjerim, a ishod je dobro poznat. Ako nisam zaslužio da budem načelnik ne moram to da budem, ali, s druge strane, šta poslije referenduma ako ja i dalje ostanem načelnik. Kakva je odgovornost odbornika koji su pokrenuli opoziv", rekao je Sokić.

U sjenci polemike o opozivu načelnika raspravljalo se i o prijedlogu budžeta opštine Šekovići za 2010. godinu, koji ni danas nije dobio "zeleno svjetlo" skupštinske većine, čime su probijeni svi zakonski rokovi za usvajanje ovog dokumenta. Time se izvršna vlast šekovićke Skupštine našla u apsolutnoj finansijskoj blokadi, a sa njom i brojni korisnici sredstava iz opštinske kase.