ICTY
0

Pokrenut zajednički projekt u vezi s ratnim zločinima

FENA
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i njegove partnerske organizacije pokrenuli su danas veliki regionalni projekt koji ima za cilj jačanje kapaciteta pravosuđa u bivšoj Jugoslaviji.

Haški sud će realizirati ovaj program u trajanju od 18 mjeseci, pod nazivom "Pravda i ratni zločini", zajedno s Uredom za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE / ODIHR), Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih naroda za kriminal i pravdu (UNICRI), i misijama OSCE-a na terenu u regiji. Projekt je omogućen zahvaljujući donaciji Evropske unije.

Govoreći u utorak na predstavljanju projekta u Beogradu, predsjednik ICTY-a sudac Patrick Robinson naglasio je važnost izgradnje kapaciteta nacionalnih pravosuđa kako bi se postigli pravda, mir i stvarna vladavina prava u bivšoj Jugoslaviji.

On je rekao da će ICTY nastaviti surađivati sa svojim partnerima u regiji i šire kako bi pomogao taj proces, saopćeno je iz Haškog suda.

Svrha ovog projekta je omogućiti prijenos jedinstvenoga institucionalnog znanja i specijaliziranih umijeća ICTY-a pravosuđima u regiji i osigurati da ta pravosuđa imaju pristup relevantnim materijalima ovog suda u formi koju mogu koristiti.

Ovaj projekt će biti koncentriran na širok spektar aktivnosti smišljenih da omoguće profesionalni razvoj nacionalnih pravnih stručnjaka, uključujući sastanke s kolegama, dužnosnicima ICTY-a.

Prvi od ovih sastanaka održan je u Beogradu odmah nakon predstavljanja projekta a prisustvovali su mu suci iz regije i suci Patrick Robinson, Carmel Agius, Howard Morrison i Fausto Pocar iz ICTY-a.

Ostale aktivnosti će uključivati izradu transkripata postupaka ICTY-a na lokalnim jezicima i prijevod baze podataka Sudska praksa Žalbenog vijeća.

Ovaj projekt će također razvijati nastavne programe o međunarodnom kaznenom i humanitarnom pravu, priručnik za odvjetnike obrane i razna oruđa za istraživanje i analizu.

Projekt će također sponzorirati zapošljavanje dodatnog osoblja u nacionalnim pravosuđima koje će ponuditi stručnu podršku u poljima poput krivične analize i pravnih istraživanja.