BiH
0

Pokrenut projekt „Zaštićena šumska i planinska područja“

FENA
Ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg sa suradnicima i predstavnici Svjetske banke razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu o podršci ove svjetske finansijske institucije projektima koje resorno federalno ministarstvo provodi u proširenju zaštićenih prirodnih područja i implementaciji projekta "Zaštićena šumska i planinska područja".

Delegaciju njegovih sagovornika iz Svjetske banke predvodile su Jessica Mott, glavna menadžerica za projekt „Zaštićena šumska i planinska područja“ i Nandita Jain, glavna konsultantica Svjetske banke za zaštićena područja.

Ministar Herceg ih je izvijestio o aktivnostima resornog ministarstva te učinjenim velikim koracima na području zakonodavne osnove i izrade strateških planskih dokumenta koji uređuju ovu oblast.

Pomoć Svjetske banke je od ključnog značaja za uspostavu i reguliranje institucionalnog upravljanja zaštićenim dijelovima prirode te stvaranje sustava koji će garantirati održivi razvoj ovih područja. Uz razvoj sistema upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima, potrebno je raditi na promociji eko i etno turizma kao dodatnog oblika upravljanja koji treba amortizirati eventualno umanjenje eksploatacije prirodnih vrijednosti s terena koji će biti obuhvaćeni sistemom zaštite (drvne mase, mineralnih sirovina i eksploatacije vodnih potencijala).

Novi sistem zaštite prirodnih vrijednosti koji se gradi trebao bi po EU normama obuhvatiti oko 10 do15 posto ukupnih površina u Federaciji BiH.

Predstavnica Svjetske banke Jessica Mott, impresionirana prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, iskazala je bezrezervnu podršku načinu i vođenju politike zaštite prirode koju sistemski izmjenama zakona i izradom strategije i master planova provodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Implementacijom ovoga projekta stvorit će se i materijalna osnova za izradu nužnih dodatnih planskih dokumenata koji će uz organizacijski značaj doprinijeti jačanju svijesti o potrebi zaštite prirode, saopćeno je iz ureda ministra Hercega.