Tuzla
0

Pokrenut projekt za povećanje broja studenata

FENA
Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, u partnerstvu s Omladinskim komunikativnim centrom (OKC) iz Banje Luke, a uz podršku Centara civilnih inicijativa (CCI) BiH, realizira projekt pod nazivom "Zašto čekati? - Neka obrazovanje kreira budućnost".

Cilj projekta jeste doprinijeti povećanju broja upisanih studenata na fakultete u BiH i alarmirati javnost da probudi svijest o nužnoj potrebi za obrazovanjem, kroz kampanje provedene u cijeloj BiH.

Kako sitiču iz CRP-a, kampanja je usmjerena na odgovorne institucije, nevladine organizacije i građane, a, prije svega, mlade, inicirajući tako njihovo aktivno učešće uz zagovanje nevladinih organizacija okupljenih u koaliciju.

U okviru ovog projekta bit će sačinjen dokument pod nazivom "Plan provedbi hitnih mjera za poticaj i podršku mladima za nastavak školovanja" koji će biti upućen nadležnim institucijama i donosiocima odluka.

  • Ako sada obrazovanje ne podstičemo dovoljno, ne stvaramo bolje uvjete školovanja i ne dajemo mogućnost mladima da obrazovanje koje steknu primjene na razvoj Bosne i Hercegovine, kakvu budućnost možemo očekivati?, - kaže se u saopćenju CRP-a te upućuje poziv svima u BiH da zajedno doprinesu podizanju nivoa obrazovanja i uvođenju evropskih standarda u bh. obrazovni sistem.