BiH
5

Pokrenut postupak provjere sukoba interesa predsjednika Nezavisnog odbora Žike Krunića

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nadležna tijela Bosne i Hercegovine koja se bave utvrđivanjem sukoba interesa pokrenula su postupak utvrđivanja provjere sukoba interesa u odnosu na predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući parlamentarne Komsije za odlučivanje o sukobu interesa Jasmin Emrić koji je rekao da je tek donesena odluka komisije o pokretanju postupka za provjeru sukoba interesa, koja se odnosi na Žiku Krunića.

"Ured Komisije za sukob interesa utvrđuje činjenice i na osnovu tih argumenata provjerava da li ima ili nema sukoba interesa te će u skladu s tim predložiti nacrt odluke u kojem će stajati je li Krunić u sukobu interesa ili nije", rekao je Emrić.

Objasnio je da za potrebe Komsije za odlučivanje o sukobu interesa stručne tehničke i administrativne poslove obavlja Ured komisije za odlučivanje o sukobu interesa pri Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Emrić nije mogao komentarisati zbog čega se tačno vodi postupak, ističući kako ne može iznositi detalje vezane za ovaj slučaj.

"Tek kada dobijemo od Ureda komisije nacrt odluke onda ćemo i znati o čemu se radi. Za sada nemamo nikakve informacije o tome šta tačno rade i koje činjenice prikupljaju", zaključio je Emrić.

Ovim povodom kontaktirali smo i Žiku Krunića koji je kazao kako svaki organ ima pravo da radi ono za šta je nadležan po zakonu.

"To isto važi i za Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa. Nemam nikakav komentar. Lično smatram da tu nema sukoba interesa, ali moje mišljenje ne znači ništa. O tome odlučuje neko drugi", rekao je Krunić.

Krunić je ujedno i predsjednik Gradske izborne komisije Bijeljina što bi mogao bit jedan od razloga za pokretanje postupka.

Podsjećamo, ranije je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tražio smjenu Krunića s obzirom na to da je prethodnih godina blokirao smjenu direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zubca.

U aprilu ove godine na sjednici Zastupničkog doma PS BiH raspravljano je i o Izvještaju Privremene zajedničke komisije oba doma PS BiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora koji je uočio niz nepravilnosti u radu ovog parlamentarnog tijela.

Nezavisni odbor nadležan je za provođenje procedure odabira kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, objavljivanje konkursa i razmatranje prijava kandidata, odabir i dostavljanje ministru sigurnosti BiH imena najviše pet kandidata za rukovodioce i imena najviše pet kandidata za zamjenike rukovodilaca policijskih tijela BiH, kao i razmatranje pritužbi na rad rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH.

Ovaj odbor ima devet članova koji se biraju među predstavnicima pravosudnih institucija, penzionisanih policijskih službenika, penzionisanih i aktivnih državnih službenika, te istaknutih stručnjaka iz drugih oblasti javnog života, iz oblasti prava, kriminalističkih nauka i policijskih poslova.

Zakon o Nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine jasno precizira da kandidat za člana nezavisnog odbora ne može bit član političke stranke. Činjenicu da kršenje zakona u BiH nije uvjetovano sankcijama najbolje potvrđuje to što je jedan od članova Nezavisnog odbora i Mato Jozić koji je početkom 2015. godine u ime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH imenovan za ministra pravde u Federaciji BiH.