Emina Ganić
0

'Pokrenut je postupak dokazivanja legalnosti hapšenja'

Sarajevo-x.com
Emina Ganić
Emina Ganić
Danas je u Londonu održano ročište na kojem branioci Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH pokrenuli proces koji dovodi u pitanje legalnost hapšenja Ejupa Ganića. Okružni sud je zakazao novo ročište za 25. mart na kojem predstavnici Ejupa Ganića, te srpskog tužilaštva trebaju dostaviti dokaze o tome da li je Ejup Ganić uhapšen na osnovu pravnih i valjanih tvrdnji Tužilaštva Srbije ili se radi o zlopotrebi sudova Velike Britanije.

"Mi smo ušli sa ciljem da pokrenemo postupak po kojem bi bili u mogućnosti da pokažemo i dovedemo u pitanje da li Tužilaštvo Srbije krši proces ili zloupotrebljava procese britanskog suda i zloupotrebljava britanske zakone o ekstradiciji kao i vlastite bilateralne odnose sa Velikom Britanijom u političke svrhe. Mi smo na ovom ročištu imali zadatak da dobijemo sudski prostor da napadnemo samu meritornost hapšenja doktora Ganića kao i meritornost njegovog naloga za hapšenje", kazala je Emina Ganić za Sarajevo-x.com.

Ovim se otvara drugi paralelni proces pred britanskim pravosuđem.

Za četvrtak 11. marta zakazano je sudsko ročište na kojem će se odlučivati o puštanju Ganića uz kauciju kako bi se branio sa slobode.

Tužilaštvo Srbije ima rok od 45 dana za prikupljanje dokumenata kojima bi dokazali da Ejup Ganić počinio zločine za koje ga Tužilaštvo Srbije tereti i na osnovu kojih traže njegovo izručenje Srbiji.

"U četvratak 11. marta mi imamo sudsko ročište na kojem se borimo za pravo da se moj otac brani sa slobode uz kauciju. Unutar tog sudskog procesa zahtjev za njegovo hapšenje stoji kao validan jer ima pečat i odobrenje okružnog suda Velike Britanije za koji mi smatramo da nikad nije trebao ni biti dat. Dakle, mi se u četvrtak borimo za njegovo pravo da se brani sa slobode unutar sudskog procesa koji uzima kao validan njegov nalog za hapšenje", pojasnila je Ganićeva.

Novo ročište je zakazano za 25. mart 2010. na kojem će branioci Ejupa Ganića moći iznijeti dokaze koji potkrijepljuju tvrdnje da je Ejup Ganić uhapšen bez valjanih pravnih argumenata.

Trenutno Srbija je dostavila isključivo nalog za hapšenje, a britanski sud još nije dobio dokumente iz Beograda.

"Danas nam je na sudu rečeno da smo u pravu jer Ejup Ganić ne može sjediti u zatvoru 45 dana, koliko Srbija ima da predstavi svoj slučaj, bez ikakvog dokaza izuzev naloga za hapšenje", istakla je Ganićeva.

Predstavnici Tužilaštva Srbije su danas na sudu ponovili kako još uvijek nisu dobili dokazni materijal, ali ga očekuju.