BiH
0

Pokrenut disciplinski postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Sarajevu

FENA
Ured disciplinskog tužitelja (UDT) podnio je disciplinsku tužbu protiv sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Hasije Mašović zbog navoda o nemarnom odnosu prema radu, saopćeno je iz Visokoga sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Naime, postupak je pokrenut zbog navoda da je tužena tokom postupanja u svojstvu uredujuće sutkinje u kaznenom predmetu prilikom uzimanja osobnih podataka od okrivljenog tokom pretresa zanemarila obavezu njihove provjere, što je utjecalo da je identitet okrivljenog pogrešno utvrđen.

Nakon što je donijela naredbu za izdavanje potjernice za okrivljenim, koji se nije odazivao na pozive suda za prisustvovanje glavnoj raspravi, policija Brčko distrikta BiH je privela drugu osobu, te je sprovela u Sarajevo gdje je zadržana više od 24 sata.

Nakon izvršenih provjera osoba je puštena iz pritvora budući da je utvrđeno da se ne radi o osobi protiv koje se vodi kazneni postupak.

Policija i istražni sudac su počinitelja kaznenog djela identificirali na temelju osobnih dokumenata navedene osobe privedene u Brčkom, kojoj su dokumenta ukradena u julu 2002. godine.

Kako je saopćeno iz VSTV-a, pokretanje disciplinskog postupka ne znači da je utvrđena i disciplinska odgovornost tužene.