BiH
0

Pokrenut disciplinski postupak protiv sudije Osnovnog suda u Trebinju

FENA
Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH) podnio je disciplinsku tužbu protiv sudije Osnovnog suda u Trebinju Dragana Puzića (tuženi) zbog navodnog nemara u vršenju službenih dužnosti, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Pokretanje disciplinskog postupka ne znači da je time utvrđena i disciplinska odgovornost tuženog.

Disciplinski postupak je pokrenut zbog navoda da u jednom predmetu (predmet br. Ip-149/04) tuženi nije postupao dvije godine i sedam mjeseci, odnosno od dana dostavljanja odgovora na prigovor na rješenje o dozvoli izvršenja pa sve do dana podnošenja disciplinske tužbe.

Istovremeno, u predmetu br. Ip-52/05 tuženi je propustio da o prijedlogu za izvršenje odluči u roku od osam dana, te je o prijedlogu za izvršenje odlučio tek nakon 715 dana od dana podnošenja prijedloga, a u predmetu br. I-474/05 tuženi je propustio da o prijedlogu za izvršenje odluči u roku od osam dana, te je o prijedlogu za izvršenje odlučio tek nakon 377 dana od dana podnošenja prijedloga.

U tužbi se navodi da je ovim postupcima tuženi počinio disciplinske prekršaje neopravdanog kašnjenja u izradi sudskih odluka ili u drugim radnjama u vezi sa dužnošću suca, te da je iskazao nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti.

Tokom rasprave u ovom predmetu koja će biti održana pred Prvostepenom disciplinskom komisijom stranke mogu predlagati i izvoditi dokaze, uključujući ispitivanje svjedoka.

Tuženi ima pravo da angažira jednog ili više punomoćnika koji ga mogu zastupati u ovom predmetu.

Tuženi, također, može dostaviti odgovor na disciplinsku tužbu u roku od 15 dana od dana prijema disciplinske tužbe.

Nakon isteka roka za dostavljanje odgovora nastavit će se procedura u ovom disciplinskom predmetu, navodi se u saopćenju.