BiH
199

"Pokrenimo Novi Grad zajedno": Promotivni film najmnogoljudnije općine u BiH

Klix.ba
U dokumentarno-promotivnom filmu "Općina Novi Grad Sarajevo: nastanak, razvoj i program Pokrenimo Novi Grad zajedno" predstavljene su etape kroz koje je prošla najmnogoljudnija općina u BiH.

Film tretira period od nastanka Općine do kraja 2014. godine. Poseban akcenat dat je na projekte nove općinske administracije sa načelnikom Semirom Efendićem na čelu, koji su realizirani u okviru programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" tokom dvije godine.

Ukazom Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 16. decembra 1977. godine formirana je nova lokalna zajednica, sadašnja Općina Novi Grad Sarajevo. Upravo tih godina počela je ubrzana gradnja stambenih blokova i urbanizacija ovog dijela Sarajeva. Novi Grad je od tog vremena do danas prošao kroz različite faze: od domaćina koji je ugostio učesnike XIV zimskih olimpijskih igara 1984. godine, preko ratnog stradanja i perioda postratne obnove, do realizacije aktuelnih razvojnih projekata.

Ono što je posebno zanimljivo i za bosanskohercegovačke prilike neuobičajeno, da je jedna izborna platforma "Pokrenimo Novi Grad zajedno" pretvorena u Razvojnu strategiju Općine koja se realizira i o čemu se izvještava javnost putem polugodišnjih i godišnjih pres-konferencija. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 30. aprila 2015. godine usvojen je i prvi godišnji izvještaj o realizaciji Strategije razvoja Općine za period 2014. - 2020. U razvijenim demokratijama sasvim je normalno da se politika bazira na razvojnim političkim programima dok je u našem slučaj to izuzetak, saopćeno je iz Općine Novi Grad.