BiH
104

Poklon pape Ivana Pavla II krasi zvonik crkve u Briješću i šalje poruku mira

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskoj župi Briješće nalazi se crkva Svetog Leopolda Mandića. Ova je katolička crkva specifična po tome što se u njenom zvoniku nalazi zvono koje je posvetio i poklonio papa Ivan Pavao II prilikom posjete Sarajevu 1997. godine.

Crkveno zvono je napravljeno u Zagrebu u Hrvatskoj specijalno za posjetu pape Ivana Pavla II Sarajevu 1997. godine. Nakon transporta iz Zagreba 5. marta te godine zvono je čuvano u prostorijama humanitarne organizacije Caritas u Sarajevu.

Zvono je postavljeno na stadionu Koševo, gdje je papa Ivan Pavao II 13. aprila 1997. godine održao misu. Nakon mise ga je papa posvetio i poklonio župljanima crkve Sv. Leopold Mandić koja je u to vrijeme bila u izgradnji.

Župnik don Josip Vajdner je u razgovoru za portal Klix.ba potvrdio da je zvono dar pape Ivana Pavla II.

"Prema riječima župnika koji je bio na službi u ovoj župi 1997. godine velečasnog Đure Živkovića koji je sa ovdašnjim narodom preživio rat, zvono na župnoj crkvi ovdje u Briješću darovao je sada već sveti Ivan Pavao II prilikom posjete Sarajevu u aprilu 1997. godine. Tom prilikom je tadašnji papa posvetio zvono", izjavio je vlč. Vajdner.

Župljani i njihov župnik su ponosni što njihov zvonik krasi zvono koje je poklonio papa. Oni se smatraju još više povezanim s Vatikanom, a zvono ih podsjeća na poruke pape Ivana Pavla II.

"Malo župa na svijetu se može pohvaliti time da imaju zvono koje je im darova jedan za katolike svetac, a za sve ostale ljude, možemo slobodno reći, jedan veliki čovjek, kako u državničkom, tako i općeljudskom smislu. Mnogi od nas nisu ni svjesni koliku simboliku ima ovo naše zvono, a neki nisu ni upoznati s činjenicom da posjedujemo takav poklon. Upravo je ovo prilika da pokažemo da smo pomoću ovog zvona povezani s Vatikanom, a posebno sa svetim ocem Ivanom Pavlom II, ali i sa papom Franjom, koji dolazi uputiti nam poruku mira. Zvuk ovoga zvona je poruka svima da se sjete Ivana Pavla II, njegovih poruka, ali i svega onoga dobrog što nam donosi papa Franjo", rekao je župnik.

Zvono koje je papa Ivan Pavao II poklonio župi Sv. Leopolda Mandića (Foto: EPA)
Zvono koje je papa Ivan Pavao II poklonio župi Sv. Leopolda Mandića (Foto: EPA)

Ovo će biti treća papinska posjeta BiH u posljednjih 18 godina. Papa Ivan Pavao II je posjetio Sarajevo 1997. godine, a potom i Banju Luku 2003. godine. Vajdner se prisjetio tadašnje posjete Svetog oca.

"Nema mnogo naroda koji mogu reći da su u periodu od 20 godina mogli ugostiti jednog rimskog prvosvećenika. Mi smo to imali čast dva puta sa papom Ivanom Pavlom II, a evo sada i sa papom Franjom. Kada je papa dolazio u Sarajevo 1997. godine, ja sam bio sjemeništarac, spremao sam se za svećeništvo u sjemeništu u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zadru. Tada smo organizovano došli u Sarajevo koje je bilo dosta razoreno ratom. Emocije su bile dosta snažnije i nabijenije jer je papa došao u naš grad da nam svima kaže 'Niste sami'. To je neizbrisiv pečat. Slično je bilo i u Banjoj Luci, koja jeste naš grad, ali ga ne doživljavamo rodnim, pa su i emocije bile malo drugačije", istakao je don Vajdner.

Župnik vlč. Josip Vajdner (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Župnik vlč. Josip Vajdner (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Posjeta pape Franje izaziva jednako snažne emocije kod katolika i ostalih naroda u BiH.

"Sada u Sarajevo dolazi papa Franjo i on nam nije manje drag gost, međutim, malo je drugačije, jer Ivana Pavla II nazivamo velikim čovjekom, a aktuelnog papu Franju nazivamo dobrim čovjekom. Kad dobri papa dolazi, nemoguće je da se ne obraduješ jednom takvom gostu. Osjećaj je isti kao kad nekog člana porodice vidite nakon dugo vremena. Tako je i sada, tako se osjeća i ovaj narod. Radujemo se ugostiti jednog tako familijarnog papu, pa su emocije i ovog puta dosta snažnije, drugačije zbog životnog konteksta u odnosu na 1997. godinu, ali ništa manje važne i jake", zaključio je Vajdner.

Kao što je to bilo 1997. godine prilikom dolaska pape Ivana Pavla II, na Koševu će i povodom dolaska pape Franje biti postavljeno zvono dopremljeno iz Zagreba 1. juna. Nakon mise će to zvono biti poklonjeno crkvi Sv. Ignacija Lojolskog na Grbavici.