BiH
0

Pokazna vježba u Vitezu: Vatrogasci spašavali djecu od požara

Klix.ba
Vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Viteza u petak su izveli zajedničku vježbu spašavanja djece iz vrtića i osnovne škole Vitez.

Pokazana združena vježba imala je cilj provjeriti sposobnost snalaženja vatrogasaca, ali i radnika javnih ustanova u evakuaciji djece kod požara, eksplozija, potresa.

Nakon eksplozije u kotlovnici Dječijeg vrtića Vitez u Vitezu počela je evakuacija djece kroz prozore. U međuvremenu je izbio i požar u Osnovnoj školi Vitez, a dok su vatrogasci spašavali djecu, u blizini se dogodila i prometna nesreća.

To je bio scenarij vježbe vatrogasnih društava koja se pokazala uspješnom.

"Cilj vježbe je jasan - da izvršimo evakuaciju i spašavanje djece, da vidimo njihovu učinkovitost i postupanje prilikom same akcije. Ona je u realnom vremenu u pet minuta", kaže Miroslav Grabovac, sekertar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez.

Dok su djeca napuštala vrtić kroz prozore uz pomoć svojih teta, vatrogasci opremljeni savremenom opremom utrčali su u zgradu kako bi spasili djecu, koja su se zagubila dok je trajala evakuacija.

"Mi smo se pripremali i prošle godine jer smo imali taj nesretni zemljotres kada smo s djecom radili ove vježbe evakuacije. Mada je ovo vježba, emocije su proradile jer spašavate djecu", kaže Gordana Kovač, direktorica Dječijeg vrtića Vitez.

"Ova vježba je rezultat saradnje svih vatrogasnih jedinica raspoloživih vatrogasnih snaga na području općine Vitez", navodi Senad Omanović, komandir DVD-a Stari Vitez.

Vježba je ocijenjena vrlo dobrom.