BiH
108

Pokazna vježba Specijalnih jedinica policije RS i FBiH na Manjači

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Pripadnici Specijalnih jedinica policije Ministrastva unutrašnjih poslova RS i FBiH su danas na Manjači učestvovali u pokaznoj vježbi tokom koje su iz dva objekta priveli naoružane bjegunce.

Ova vježba je rezultat jednomjesečne obuke obavljene u okviru programa Zajedničkog kombinovanog treninga (JCET), prvog takve vrste u BiH, Specijalne jedinice Vojske SAD-a i Specijalne jedinice policije MUP-a RS i MUP-a FBiH.

Deset pripadnika Evropske komande Jedinica za specijalne operacije Vojske SAD-a, te po 18 policajaca iz MUP-a FBiH i MUP-a RS zajedno su proveli mjesec dana i prošli obuku, pri čemu su prve dvije sedmice bili u Federaciji BiH, a druge dvije sedmice u RS.

Tokom vježbe vrata objekata su razvaljena pravim eksplozivom, ali druga municija nije korištena. Cijela akcija je izvedena za manje od tri minute i podrazumijevala je taktičko osmatranje terena, pripremu za napad, napad, onesposobljavanje bjegunaca i pružanje hitne medicinske pomoći.

"Ovo je samo dokaz da specijalne jedinice u BiH znaju raditi svoj posao i da smo spremni na borbu protiv bilo kakvog oblika terorizma. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati sličnih vježbi te da će naša saradnja sa Vojskom SAD-a potrajati. Koristili smo našu opremu i vozila", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.