BiH
0

Pokazna vježba: Specijalna policija spašavala taoce u školi u Hrasnom

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Helikopteri i jake policijske snage izazvale su pravu pomutnju u sarajevskom naselju Hrasno. Ipak, riječ je samo o taktičko-pokaznoj vježbi koja je danas izvedena.

Zajednički tim, sastavljen od pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (FUP) i specijalnih jedinica iz regije, izveli taktičko-pokaznu vježbu "Rješavanje talačke situacije u zaposjednutoj školi“.

Vježba je počela spuštanjem pripadnika policije niz konopce iz helikoptera na krov škole, nakon čega je uslijedio ulazak u školu i obračun s "otmičarima".

Poslije 10-ak minuta policajci su iz škole izveli "oslobođene taoce" i "uhapšene otmičare" čime je vježba završena.

Komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a Josip Petrić pojasnio je da su u završnom činu vježbe učestvovala četiri tima.

"Prvi i treći tim imali su zadatak da "čiste" dvorište, prizemlje i prvi sprat, drugi tim je izvršio naslini upad kroz prozor prvog sprata i izvršen je vertikalni upad na drugi sprat. Nismo imali saznanja koja je kritična učionica pa je dio vremena protekao u "čišćenju" prostorija i ostalog što je značajno za izvršenje zadatka", rekao je Petrić.

On je naglasio da smo svjedoci da terorizam i organizirani kriminal iz dana u dan predstavljaju sve veću opasnost zbog čega je u Sarajevu 13. juna organizirano Drugo regionalno okupljanje elitnih policijskih jedinica iz 11 zemalja, koje je zaključeno današnjom vježbom.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač istakao je da su u okviru ovog trodnevnog okupljanja pripadnici elitnih policijskih jedinica iz Turske, Grčke, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine razmijenili iskustva iz domena funkcioniranja ovih jedinica što će im biti od velike koristi u budućem radu.

"Jako je bitno da ovom vježbom pokažemo, prvenstveno našim građanima, spremnost i obučenost Specijalne policijske jedinice FUP-a u izvršavanju najsloženijih sigurnosnih zadataka. Možda je ovo sa stajališta aktuelnih događaja u BiH posebno značajno i osnovna poruka je da je svima u ovoj zemlji zagarantirana sigurnost", kazao je Lukač.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš potcrtao je da je Sarajevo siguran grad te da je današnja vježba još jedan dokaz da policijske agencije Bosne i Hercegovine mogu odgovoriti na svaki izazov.

Dejan Purtić, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije, rekao je da je saradnja specijalnih jedinica u regionu veoma važna te da bi ona trebala biti proširena i na druge zemlje.

Centralna tema Drugog regionalnog okupljanja elitnih policijskih jedinica bila je "Realni izazovi terorizma u regiji - adekvatan odgovor".