Zenica
0

Pokazna vježba civilne zaštite za komandanta NATO-a

Sarajevo-x.com
Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona danas je, na lokalitetu odmarališta Bistričak, realilizirala aktivnosti jednodnevne obuke Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Tokom obuke organizovana je i pokazna vježba Jedinica zaštite i spašavanja u prometnim nesrećama, kojoj su prisutvovali komandant snaga NATO-a general Gary Huffman, direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić i predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

 Pripadnici civilne zaštite tokom vježbe su demonstrirali dosadašnja svoja znanja i uvježbanost u akciji pomoći spašavanja iz slupanog i zapaljenog vozila nakon teške saobraćajne nesreće. Dobro uvježbana dva tima profesionalnih vatrogasnih brigada iz Zenice i Maglaja, sa namjenskim vozilima za pomoć na cestama, i tim za prvu pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica brzo su završili akciju na spašavanju i vađenju nastradalih pomoću hidaruličkih makaza.

 Nakon završene pokazne vježbe general Gary Huffman i Alija Tihić čestitali su pripadnicima Kantonalne civilne zaštite ZDK na uspješno obavljenom zadatku. Monitoring tim je, tokom analize vježbe, dao visoku ocjenu za uvježbanost timova u korištenju nove opreme koju odnedavno koriste Jedinice zaštite i spašavanja u prometnim nesrećama na području ZDK.