Ministarstvo rada i socijalne politike
0

Pokazati razumijevanje za objektivno odsustvo sa posla

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike dalo je preporuku poslodavcima u Federaciji BiH /FBiH/ da u vremenu dok je na snazi odluka o proglašenju prirodne i druge nesreće iskažu razumijevanje za opravdanost odsustva s posla radnika koji su objektivno spriječeni da dođu na posao.

Spriječenost dolaska na posao može se opravdati nedostatkom sigurnog prevoza, kao i u slučajevima gdje nisu osigurani adekvatni uslovi za rad (električna energija i grijanje), te se preporučuje da se proces rada organizuje u skladu sa mogućnostima koje su uslovljene vanrednim okolnostima.

Poslodavci su dužni obezbijediti minimum procesa rada, saopšteno je iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike.

U svim ostalim slučajevima potrebno je poštovati Odluku Vlade FBiH o proglašenju stanja prirodne nesreće u kojoj se kaže da se sva federalna ministarstva, uprave i upravne organizacije, pravni subjekti i druge institucije stave na raspolaganje Federalnom štabu Civilne zaštite, te da nadležni kantonalni i opštinski štabovi Civilne zaštite takođe stave na raspolaganje sve resurse koji će se, prema planovima zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, koristiti na ugroženim područjima.