SDUBiH
0

Pokazalo se da je prodaja Energopetrola promašaj

FENA
Potvrdilo se da je prodaja državnog distributera naftnih derivata "Energopetrola" potpuni promašaj, pogotovu u pogledu manipulacije cijenom goriva, saopćeno je danas iz SDUBiH u povodu novog udara na životni standard građana, jer cijena goriva na tržištu naftnih derivata u Federaciji BiH nije smanjena u skladu sa svjetskim i regionalnim trendovima.

Zbog toga je, smatraju u SDUBiH, Vladi FBiH umanjena mogućnost intervencije na tržištu naftnih derivata, u situaciji kada naftni monopolisti visokim cijenama utječu na životni standard građana.

-Neodgovorno je od Vlade FBiH što građani Federacije BiH i dalje troše skuplje gorivo, dok u našem neposrednom okruženju u Hrvatskoj, pa čak i u Republici Srpskoj cijena goriva stalno pada. Time se vrši direktan udar na standard građana jer cijene svakodnevno rastu, kaže se u saopćenju.

Iz ove stranke dalje navode da je Vlada svako povećanje cijena pravdala povećanjem cijena nafte na tržištu, povećanje cijene hljeba pravdala povećanjem cijena pšenice na tržištu, a sada kada cijene padaju na svjetskom tržištu odbija smanjiti cijene energenata i hljeba.

Stoga SDUBiH od Vlade FBiH traži da u procentu kakvo je sniženje cijena na tržištu smanji i cijene, koje su na osnovu toga povećane u FBiH.