Ivan Barbalić
0

"Pokazalo se da BiH može preuzeti veoma odgovorne zadatke"

FENA
Predsjedavanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda bilo je primjer da BiH može da preuzme veoma odgovorne zadatke na međunarodnoj sceni i da može biti partner na veoma odgovornim poslovima, izjavio je danas u razgovoru za Fenu u Sarajevu ambasador BiH pri UN-u Ivan Barbalić.

"Mislim da je to bila jedna dobra poruka, da takve poruke treba uzeti u obzir i na osnovu njih pokušati biti optimističan u ovim trenucima", kazao je on.

Predsjedavanje Vijećem sigurnosti okončano je 31. januara, a ostalo je još deset i po mjeseci članstva u Vijeću sigurnosti, koje samo po sebi donosi intenzivan rad.

Barbalić navodi da postoji veliki broj tema o kojima se raspravlja na nivou Vijeća sigurnosti, od zapadne Afrike, Roga Afrike, referenduma u južnom Sudanu, piratstva pored obala Somalije, izbora na Haitiju, zatim pitanja Bliskog istoka koje se pokreće svakih mjesec dana...

"Uvijek ima niz kompleksnih tema koje zahtijevaju da se redovno prate i kroz Vijeće sigurnosti uvijek se pokreću i određene tematske cjeline u kojima moramo aktivno učestvovati, što svaki put i radimo. A kroz svoja vlastita iskustva i lekcije koje smo iskusili pokušavamo doprinijeti radu Vijeća sigurnosti", kaže ambasador Barbalić.

Upitan na kraju da li su priče u BiH o tome da li je zemlja adekvatno zastupljena u Misiji pri UN-u, te o tome da li su nastupi najviših zvaničnika BiH u institucijama UN-a bili koordinirali ili ne negativno uticale na percepciju BiH u Ujedinjenim narodima, ambasador je ponovio da je BiH za svoje predsjedavanje Vijećem sigurnosti dobila "najpozitivnije ocjene".

"Vjerujem da te priče više nisu ni aktuelne", kazao je ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima Ivan Barbalić.