Udruženje GIM
0

Pojedini izdavači udžbenike štampaju van granica BiH

FENA
Udruženje grafičkih, izdavačkih i medijskih uposlenika BiH (GIM) optužilo je danas pojedine bh. izdavače da se dio besplatnih udžbenika namijenjenih djeci od prvog do četvrtog razreda štampa van granica BiH.

Udruženje proziva i resorna ministarstva obrazovanja što se ne drže procedure i obaveze da im izdavači predoče ugovore potpisane s domaćim štamparijama.

Predsjednik Sindikata poslodavaca grafičke, izdavačke i medijske djelatnosti Amer Toskić naveo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da takvi udžbenici štampani uglavnom u Srbiji ne sadrže osnovne podatke, kao što su tiraž i naziv štamparije.

On je najavio i da će se protiv te grupe ljudi, uključujući i predsjednika Udruženja izdvača udžbenika FBiH Ivice Rorića, pokrenuti sudski postupak.

Riječ je, tvrdi Toskić, o krivičnom djelu jer se tvrdnjom da su udžbenici štampani u BiH, a ne u Srbiji, vrši ujedno i carinska prevara, prevara resornog ministarstva te kodeksa izdavaštva.

"Kada je riječ o štampanju besplatnih udžbenika, govorimo o milionskim gubicima za BiH", naveo je Toskić.

O ovom je problemu govorio i vlasnik Izdavačke kuće "Bosanska riječ" iz Tuzle Šimo Ešić, podvlačeći da udžbenik predstavlja strateški proizvod države koji, kao takav, ne može podleći zakonu tržišta jer se i prodaje samo na domaćem tržištu.

On tvrdi da jedina izdavačka kuća s područja Federacije BiH(bosanski i hrvatski udžbenički program) koja nije ispoštovala propisane procedure jeste "Bosanska riječ" iz Sarajeva, čiji je vlasnik Ivica Rorić.

Ta je osoba konstantno udžbenike te pojedine naslove iz lektire štampala na području Srbije, a resorna ministarstva ne znaju za to ili prešutno odobravaju njegove poteze.

"Glavni problem cijele priče jeste što resorna ministarstva ne štite domaću proizvodnju, koja uključuje i štampanje udžbenika. Ne zaustavljaju se ni druge nepravilnosti, kao što je recenzija udžbenika koja nikada nije bila provedena katastrofalnije nego ove godine", ističe Ešić.

Predsjednik Udruženja Hajrudin Ćudić potcrtao je da Udruženje i izdavači u potpunosti podržavaju projekt besplatnih udžbenika, ali da bude proveden po propisanoj proceduri.