Damir Ljubić
0

"Pojedincima smeta uređenje veterinarstva"

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Zakon o veterinarstvu Federacije BiH /FBiH/ smeta samo onima koji nisu za sistemsko rješenje, potpunu kontrolu i nadzor i kojima nije stalo do zdravstvene ispravnosti namirnica životinjskog porijekla i zdravstvene zaštite ljudi i životinja, rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić.

"Ovim zakonom se ispunjavaju uslovi koje od nas traži EU. Zakon je potpuno usklađen sa EU i zakonom na nivou BiH", rekao je Ljubić za "Nezavisne novine".

On je dodao da će se prilikom glasanja vidjeti ko je protiv takvog rješenja.

"Jedan od razloga za one koji su protiv zakona o veterinarstvu je što to će on tačno definisati ko šta radi, za šta je ko odgovoran, gdje novac ide od pregleda životinja i namirnica. Neće biti nekih praznina, nedoumica koje je dosadašnji zakon ostavljao, mogućnosti tumačenja propisa na ovaj ili onaj način", pojasnio je Ljubić.

Iz Ministarstva je najavljeno podnošenje krivičnih prijava protiv pojedinih veterinarskih stanica zbog nepravilnosti u radu, a jedna od njih je štampanje i naplaćivanje obrazaca, potvrda o kvalitetu koje daje Ministarstvo.

"Kad je riječ o štampanju obrazaca, tu će inpekcije uraditi svoj posao i po potrebi uključiti druge institucije. Pratimo sve nepravilnosti i obavještavamo nadležne institucije kao što je inspekcija", rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, veterinarske stanice su samostalne institucije i neke imaju bolje rezultate neke lošije, a donošenje zakona omogućiće bolje uslove za rad veterinarskih stanica.