BiH
16

Pojedina područja u Posavini su već 20 dana pod vodom

Piše: N. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju, najteža situacija je u Posavini gdje se voda još uvijek nije povukla sa područja Domaljevca i Bosanskog Šamca, odnosno iz okoline Orašja gdje su još pod vodom mjesta Kopanice i Vidovice, potvrdio je za Klix.ba v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Naveo je kako je i Posavskom kantonu jučer angažovano oko 50 pripadnika specijalističkih jedinica CZ, koji su radili na ispumpavanju vode, čišćenju mulja iz objekata, utovaru životinjskih leševa, skupljanju otpada iz kuća, te dekontaminaciji.

"Mašinski tim sa teškim mašinama i kamionima, radio je na utovaru uginulih životinja (pilića, kokoški i krupne stoke) u naselju Bazik – Domaljevac. Također, iz potopljenih frigo magacina izvučeno je 35 tona smrznute konzumne ribe, koja više nije za upotrebu i nalazi se u raspadajućem stanju. Dio jedinica radio je na ispumpavanju vode sa poplavljenog područja sela Draganovci i Tolisa, gdje se nalazio potopljeni magacin minsko-eksplozivnih sredstava i iz kojeg je uklonjeno: 1 ručna bomba, 6 komada tromblonskih mina, 640 komada sitne municije, 400 detonatorskih kapisli i 1 minobacačka mina 120mm", rekao je Solak za naš portal.

Dodao je kako su pripadnici CZ danas bili angažovani na području općina Zenica (Topčić polje), Maglaj i Doboj, gdje je također vršena i procjena stanja na ugroženim područjima, radi pravljenja zahtjeva za međunarodnu pomoć pri obnovi ovih područja.

"U centralni magacin FUCZ kamionima Oružanih snaga BiH dopremljena je humanitarna pomoć iz Portugala. Nakon što je završena carinska procedura za uvoz u BiH humanitarna pomoć će biti podijeljena 50%-50% na dvije civilne zaštite, Republičku upravu civilne zaštite RS-a i Federalnu upravu civilne zaštite, a pomoć će biti distribuirana ugroženim područjima u narednim danima", rekao je naš sagovornik.

Istakao je da se nastavilo i sa uklanjanjem NUS-a na području Zenice, Maglaja Donjeg Vakufa, Novog Travnika..., te da su sva prikupljena sredstva uništena u mjestu Orlovci.