Suđenje u predmetu "Selimović i ostali"
0

Pojavom ulijevao strah

FENA
Na suđenju Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja pripadnika vojske i policije Republike Srpske te civila u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu između 1994. i 1996., svjedok državnog tužilaštva Darko Kajtez kazao je danas da mu je Mehura Selimović pojavom ulijevao strah od kojeg se ledila krv u žilama.

Darko Kajtez, bivši zarobljenik iz Krajine, tvrdi da ga je optuženi Mehura Selimović “ispitivao i davao šamare” dok je bio zatvoren u Cazinu, prenosi BIRN-Justice report.

Svjedok je prepoznao optuženog u sudnici.

“Većinom me je ispitivao Mehura Selimović. Njegovom pojavom ledila mi se krv u žilama. Ispitivanja su trajala nekad pola sata, nekad sat, a ispočetka i svakodnevno. Nije me udarao ničim drugim osim rukom, možda nogom. Ne mogu se svega sjetiti. Šamara je bilo najviše”, kazao je Kajtez.

U optužnici stoji da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH); Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, a Mustafić pripadnik Vojne policije Petog korpusa ARBiH.

Kajtez je ispričao da je zarobljen 12. novembra 1994. kao pripadnik Vojske Republike Srpske na ratištu oko Bihaća. Budući da je bio ranjen, kazao je svjedok, prvo je smješten u bolnicu u Bihaću, gdje je operiran i zadržan 21 dan, a nakon toga je prebačen u prostorije građevinskog preduzeća “Rad” u Cazinu, gdje je bilo još oko petnaestak zatvorenika.

“Jedan zatvorenik uz drugog, spavali smo na paletama. Imali smo po jedno ćebe. Hrana je bila - ujutro čaj a popodne šnita hljeba i najčešće grah. Odvođeni smo jedanput dnevno u toalet, s tim da smo, ako bismo tražili, mogli ići i više puta. Na ispitivanje su nas izvodili u drugu prostoriju”, kazao je svjedok.

Iz Cazina je otišao na razmjenu 11. marta 1995.

“U gradski autobus smo sjeli rukama na leđima i pognute glave. Vidio sam Mehuru Selimovića kako stoji kod vozača. Prepoznao sam njegov glas kada govori: ‘Postupite po naređenju!’ Petorica ili šestorica vojnih policajaca su nas tukla, mislim palicom ili nogama. Neprestano su nas tukli”, ispričao je Kajtez.

Tokom vožnje na razmjenu zatvorenike je popisao Crveni križ. On tada nije vidio Mehuru Selimovića, jer su sjedili pognute glave i rukama na leđima.

Odbrana je tokom unakrsnog ispitivanja svjedoku pokazala “službenu zabilješku” koju je on navodno dao pripadnicima policije Republike Srpske nekoliko dana nakon napuštanja zarobljeništva. Zabilješka nije potpisana, a svjedok je rekao kako je mislio da je “imao prijateljsku posjetu i da razgovor o zarobljeništvu nije stavljen u službenu zabilješku”.

Iako u sudnici nije pojašnjeno šta sadrži ova službena zabilješka, odbrana Mehure Selimovića je kazala svjedoku da će tražiti njegovo suočenje s policajcem koji ju je napravio.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra.