BiH
0

Pojašnjenje FERK-a u vezi trećeg tarifnog postupka za Elektroprivredu HZ HB

FENA
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) uputila je pojašnjenje u vezi trećeg tarifnog postupka za Javno poduzeće "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" d.d. Mostar (EP HZ HB), koji je pokrenut danas.

U pojašnjenju se ističe da su u zahtjevu Elektroprivrede HZ HB sadržane cijene električne energije koje obuhvaćaju troškove proizvodnje i nabavke električne energije, i troškove opskrbe za kupce koji se napajaju na naponskom nivou 110 kV i više, kao i cijene električne energije koje obuhvaćaju troškove proizvodnje i nabavke električne energije, troškove distribucije i opskrbe za kupce koji se napajaju sa distributivne mreže.

U spomenutom zahtjevu navedene su dvije verzije prema kojima Elektroprivreda HZ HB traži povećanje cijene električne energije od 65,11 posto i 39,45 posto. Traženo povećanje se odnosi samo na kupce na 110kV i višem naponskom nivou.

"Ni u jednoj verziji JP Elektroprivreda HZ HB u tarifne stavove nije uključila tarife Prijenosa, rada NOS-a i pomoćne usluge koje se primjenjuju na sve kategorije potrošnje. Spomenute tarife utvrđuje Državna regulatorna komisija za električnu energiju u BiH (DERK) i elektroprivrede su ih dužne primjenjivati", stoji u pojašnjenju.

FERK je pojašnjenjem demantirao informaciju prema kojoj će, zbog trećeg tarifnog postupka za Elektroprivredu HZ HB, poskupjeti električna energija za kućanstva za oko 2 posto.

"Postotci povećanja cijena električne energije navedeni u Zahtjevu Elektroprivrede HZ HB ne uključuju tarife donesene Odlukom DERK-a", navodi se u pojašnjenju.

Inače, formalna rasprava u vezi trećeg tarifnog postupka za Elektroprivredu HZ HB održat će se 17. siječnja ove godine u 9 sati u prostorijama FERK-a u Mostaru.

Rok do kojeg javnost može uputiti komentare FERK-u na podneseni zahtjev EP HZ HB je 14. siječnja do 14 sati i do tog roka se mogu prijaviti i umješači, odnosno osobe koje raspolažu podacima od važnosti za tarifni postupak i dokažu izravni interes za sudjelovanje u postupku.

FERK poziva i javnost da nazoči toj raspravi.