Ambasadori PIC-a
0

Pojačati aktivnosti na reformi javne potrošnje

SRNA
Sjednica PIC-a (Foto: SRNA)
Sjednica PIC-a (Foto: SRNA)
Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH (PIC) pozvali su Vladu i Parlament Federacije BiH (FBiH) da ne posustaju i pojačaju svoje aktivnosti na reformi javne potrošnje u FBiH.

Ambasadori su apelovali na federalnu Vladu i parlament da nastave provođenje strukturalnih reformi dogovorenih u skladu sa stendbaj-aranžmanom sa MMF-om ka smanjenju javne potrošnje da bi se očuvala održivost javnih finansija u FBiH i zaštitile najugroženije kategorije stanovništva.

Iz OHR-a je saopšteno da su ambasadori zemalja članica PIC-a sa zabrinutošću  primili k znanju kašnjenja u provođenju strukturalnih mjera dogovorenih u skladu sa stendbaj-aranžmanom sa MMF-om. 

Istakli su da je važno da se vlasti FBiH dogovore o efikasnim mjerama kojima će se ispraviti ovi propusti i time omogućiti da misija MMF-a nastavi razgovore o novom Pismu namjere.

Ambasadori su takođe sa zabrinutošću konstatovali nedostatak napretka kantona u racionalizaciji javne potrošnje, što i dalje predstavlja prepreku fiskalnoj reformi u FBiH. 

OHR je saopštio da su ambasadori apelovali na FBiH da i dalje ostane opredijeljena reformskom procesu, dodajući da očekuju snažno i dalekovidno vođstvo i uključivanje svih političkih stranaka, kao i razumijevanje i solidarnost javnosti.