BiH
0

Pojačat će se inspekcijski nadzor nad distribucijom uglja i kontrole kvaliteta goriva u KS

FENA
Zlatko Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović sa saradnicima primio je danas u posjetu direktora Uprave za inspekcijske poslove KS Henija Erduana Ćesira i glavnu kantonalnu inspektoricu za urbanizam, građevinarstvo, komunalnu djelatnost i ekologiju Raziju Kuduz sa kojima je razgovarao o mogućnostima efikasijeg djelovanja inspekcijskih organa u nadzoru primjene propisa iz nadležnosti Ministartstva, posebno u oblasti zaštite okoliša.

Tokom razgovora o aktuelnoj problematici zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo ministar Petrović zatražio je da Uprava za inspekcijske poslove KS angažira sve raspoložive kapacitete kako bi se zagađenje zraka smanjilo.

Dogovoreno je da će tržišna i ekološka inspekcija pojačati nadzor nad prodajom uglja u KS u cilju suzbijanja nelegalne prodaje i ispitivanja kvaliteta uglja koji se prodaje u skladištima.

Zbog učestalih pritužbi građana da se u pojedinim domaćinstvima za loženje koristi otpad od gume, nadležni inspekcijski organi će pojačati i kontrole rada vulkanizerskih radnji i autoprevoznika, te obići skladišta otpada u njihovom vlasništvu.

Najavljena je i pojačana kontrola kvaliteta goriva koji se prodaje na benzinskim pumpama. Cilj je da se provjeri da li goriva u prodaji zadovoljavaju propisane kriterije kvaliteta.

Kako je na sastanku istaknuto, biće zatraženo hitno inspekcijsko djelovanje i sankcionisanje vlasnika ili korisnika kotlovnica kod kojih se ustanovi prekomjerno emitiranje zagađujućih materija u zrak, saopćeno je iz Press službe KS.