Stanislav Čađo
0

"Pojačane mjere sigurnosti"

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo potvrdio je da entitetska policija obavezna da poveća nivo osiguranja osoba, objekata pa i štićenih ličnosti ukoliko raspolaže s informacijama o mogućnoj sigurnosnoj ugroženosti.

Čađo nije mogao da komentira informaciju nekih pisanih medija u RS-u da su “pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili dvojicu državljana Saudijske Arabije koji su u Lukavici špijunirali kretanje najviših funkcionera iz RS-a”.

"Nezavisne novne” su, pozivajući se na nezvanične izvore, danas objavile, da su, 28. juna privedeni Alguasem Ahmed Ibrahim i Aldaod Ibrahim Abdulaziz koji su tokom saslušanja izjavili da su pripadnici "Šerijatske policije" iz Saudijske Arabije, te da su

Normal 0

false false false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

{mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

u Lukavici pratili slijetanje tri helikoptera u kojima su se nalazili

Normal 0

false false false

MicrosoftInternetExplorer4

predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, premijer RS-a Milorad Dodik, ministar finansija Aleksandar Džombić i ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo.

“To morate da pitate SIPA-u i nadležno tužilaštvo”, rekao je resorni ministar i ponovio navode da se MUP-u RS ipak ne dostavljaju, kako kaže, iz njemu nerazumljivih razloga, svi određeni obavještajni podaci.

Precizirao je kako je MUPRS-a borbu protiv terorizma stavio u sam vrh svojih prioriteta.

“Logično je i očekivati da se mi na odgovarajući način i vrlo intenzivno bavimo ovim pitanjima u sklopu svojih zakonskih nadležnosti i to ćemo raditi i ubuduće. Kada određena pitanja ili slučajevi eskaliraju u datom vremenu to svakako podrazumijeva i veći nivo budnosti i pažnje i prema tome neke aktivnosti koje su usmjerene ka zaštiti i osoba, objekata i imovine, i štićenih ličnosti”, navodi ministar entitetske policije.

U tom pogledu, ističe da MUPRS-a ima kapacitete da ostvari svoju zakonom definiranu ulogu.

Imajući u vidu da će se narednih dana u Srebrenici održati i komemorativni skup stradalim u julu 1995.godine, on je rekao da će policija poduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi on prošao bez problema, što je bio slučaj i proteklih godina.

“Očekujemo da ćemo uz podršku javnosti i ove godine položiti i tu vrstu ispita”, dodao je Čađo i apelirao na građane da obavijeste policiju ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama koje se tiču ukupne sigurnosti.

Ocijenio je i da je ukupna sigurnosna situacija u RS-u “dosta dobra”, te da se u to uvjerio i prilikom nedavne posjete Srebrenici i Bratuncu, “što kaže ulijeva povjerenje”.