BiH
0

Pojačane kontrole saobraćaja na području ZDK

Sarajevo-x.com
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u narednih nekoliko dana će na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima organizirati akciju pojačane kontrole.

Naime, MUP ZDK je ustanovilo da se i pored niza preduzetih mjera i radnji nastavlja trend činjenja saobraćajnih prekršaja, naročito od strane mladih vozača-početnika i vozača mlađe starosne dobi. Ova kategorija vozača, zajedno sa motociklistima i vozačima bicikla sa pomoćnim motorom, značajno doprinosi povećanju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

‘’Činjenje prekršaja najčešće se ogleda u tome da vozači mlađe starosne dobi upravljaju vozilima pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava, voze brzinom većom od dozvoljene, i vozilom vrše preticanje na mjestima gdje je to saobraćajnim znakom zabranjeno.

Mladi vozači-početnici najčešće čine prekršaje tako što prije isteka dvije godine od dana dobivanja vozačke dozvole, voze brzinom većom od propisane za vozače-početnike, poslije 23,00 sata voze bez prisustva suvozača starijeg od 25 godina koji posjeduje vozačku dozvolu i ispunjava druge zakonske uslove, upravljaju vozilima na koja nije stavljena oznaka „P“, iako nije istekao rok od dvije godine od dobivanja vozačke dozvole.

Utvrđeno je da značajan broj motociklista i vozača bicikla sa pomoćnim motorom ne koristi zaštitnu kacigu, a karakteristično je da mnogi od njih nisu položili potrebni ispit te da upravljaju neregistriranim vozilima i vozilima čije porijeklo je nepoznato’’, ističu iz ureda za javnost MUPa ZDK.

Zbog svega navedenog, policijske stanice MUPa ZDK će, svaka na području gdje je nadležna, od 22. do 25.augusta, na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima organizirati akciju pojačane kontrole. U toku ove akcije, prema učesnicima u saobraćaju za koje se utvrdi da svojim ponašanjem krše saobraćajne propise bit će poduzete Zakonom propisane represivne mjere", navodi se u saopćenju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.