BiH
0

Pojačane kontrole mesnica u ZD kantonu

FENA
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona saopćila je jutros da je u posljednja dva mjeseca kantonalna veterinarska inspekcija obavila oko 30 pregleda u mesnicama na području općina Zenica, Maglaj, Zavidovići, Tešanj, Visoko i Breza i da je zbog utvrđenih nepravilnosti poduzeto 30 upravnih mjera za otklanjanje utvrđenih nedostataka.

Osim toga, izrečene su mjere zabrane prometa namirnicama koje nisu propisno obilježene i koje nemaju potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti.

Obavljeno je više od 200 laboratorijskih analiza, raznih uzoraka namirnica životinjskog porijekla namijenjenih ljudskoj ishrani.

Zbog laboratorijski utvrđene prisutnosti štetnih mikroorganizama u namirnicama, kod pet subjekata kontrole izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 890 kg zdravstveno neispravnih namirnica, a nadležnim sudovima podneseno šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Najčešće utvrđeni nedostaci prilikom inspekcijskih pregleda su: stavljanje u promet namirnica bez deklaracije proizvođača - bez potvrde o zdravstvenoj ispravnosti, nevidljiv ili nejasan datum proizvodnje ili rok upotrebe na proizvodima u originalnom pakovanju, te proizvodnja mesnih prerađevina bez osiguranih adekvatnih uvjeta za proizvodnju, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK-a.

Iz uprave su upozorili da će se kontrole nastaviti i da će se u slučaju nepoštivanja propisa protiv odgovornih poduzimati prekršajne sankcije.