MUP RS-a:
0

Pojačane aktivnosti zbog eventualnih nemira nakon proglašenja nezavisnog Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a spremno je da osigura sigurnost u slučaju nemira ili nekih drugih reakcija i u Republici Srpskoj u momentu kada dođe do proglašenja nezavisnosti Kosova, saopćio je danas direktor policije RS-a Uroš Pena.

On je potvrdio da je i na današnjoj sjednici proširenog Kolegija MUP-a RS-a razgovarano o mogućoj situaciji koja bi mogla uslijediti i u RS-u nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Svjesni smo da može doći do određenih reakcija i u RS-u i da će do njih sigurno doći", rekao je Pena na pres-konferenciji i precizirao da je dogovoreno da svi centri javnih sigurnosti naprave akcioni plan pojačane aktivnosti policije s identifikacijom osoba koje bi mogle izazvati reagiranje u RS-u, zatim plan pojačanih kontrola u oblasti saobraćaja, legitimiranja i drugo.

Na proširenoj sjednici Kolegija MUP-a RS-a danas je ocijenjeno da je stanje sigurnosti u RS-u u prošloj godini bilo zadovoljavajuće, što ne znači da nema otvorenih pitanja i problema, i obaveza je policije da rješava ta pitanja, kazao je entitetski ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.