BiH
9

Pojačana kontrola saobraćaja u USK: U jednoj noći isključena 33 vozača i tri vozila iz saobraćaja

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
S ciljem podizanja nivoa sigurnosti učesnika u saobraćaju pripadnici policijske stanice Bihać i Jedinice policije za podršku su u noći 02/03. april, proveli akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu lica koja upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, lica koja upravljaju motornim vozilima prije sticanja prava na upravljanje, kao i kontrola tehničke ispravnosti i registriranosti vozila.

U sklopu navedenih aktivnosti vršen je pregled vozača i vozila s ciljem pronalaska predmeta i tragova izvršenja krivičnih djela i prekršaja na području USK, a tom prilikom kontrolisano je 211 vozila i vozača, kao i 29 putnika u vozilima.

Prema podacima MUP-a, uručena su 54 prekršajna naloga, i to: 30 zbog vožnje pod utjecajem alkohola, tri zbog vožnje neregistriranim vozilom, tri zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje, pet zbog neispravnosti opreme i uređaja na vozilu, i dr.

Pritom su iz saobraćaja isključena 33 vozača i tri vozila, privremeno su izuzeta dva neregistrirana motocikla, jedna motorna pila, jedan mobilni telefon kao i dva paketića sačinjena od alufolije, sa sadržajem nepoznate materije koja je upućena na vještačenje.

Iz MUP-a su naveli da su slične aktivnosti provođene i tokom mjeseca marta, prilikom čega je u pet akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju kontrolisano 909 vozila i vozača, te 216 putnika u vozilima.

Iz saobraćaja je isključeno 29 vozača i četiri vozila, dok su privremeno izuzeta tri motorna vozila. Uručeno je 216 prekršajnih naloga od čega 21 zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 57 zbog tehničke neispravnosti ili neispravnosti uređaja i opreme na vozilu, 24 zbog prekoračenja brzine kretanja, dva zbog nepoštivanja svjetlosnih uređaja na raskrsnicama, i dr.

Tokom ovih kontrola utvrđeno je vozači na području grada Bihaća, ali i drugim općinama USK, u velikoj mjeri krše saobraćajne propise te samim tim ugrožavaju sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju. S tim u vezi, navedene akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju provodit će se i u narednom periodu kako na području grada Bihaća tako i drugim općinama USK-a, saopćili su iz MUP-a USK.