Porezna uprava FBiH
0

Pojačana kontrola kladionica

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH nastavili su kontrole i na području Zeničko-dobojskog kantona i izvršili djelimičnu kontrolu 11 ugostiteljskih objekata.

Zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno su zatvorili osam objekata u Visokom i Kaknju u kojima su zatečena 23 poker aparata.

Kontrolom su bili obuhvaćeni ugostiteljski objekti za koje je postojala osnova sumnje da na nezakonit način priređuju igre na sreću putem aparata, poker aparata, slot mašina i drugih naprava za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara.

Među objektima koji su zatvoreni su i Kladionica "Remi" i "Tombola-bingo". Ovi objekti su zatvoreni zbog neposjedovanja odobrenja za rad Federalnog ministarstva finansija.

U nekoliko slučajeva, inspektori su bili prinuđeni vršiti kontrolu uz prisustvo policije, a u jednom slučaju, zbog prijetnji i nasilnog ponašanja vlasnika objekta S.Z., ovlaštene osobe MUP-a podnijet će, po službenoj dužnosti, krivični izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog onemogućavanja službene osobe u vršenju službene radnje.

Porezna uprava FBiH upozorava sve koji silom sprječavaju ili nastoje spriječiti poreznog službenika u obavljanju službene radnje ili izvrše napad ili prijete da će napasti poreznog službenika ili osobu koja mu pomaže u obavljanju službene dužnosti, da će protiv njih biti poduzete mjere u skladu s Krivičnim zakonom FBiH.

Porezna uprava FBiH podsjeća da ovo nije prvi put da uposlenici koji obavljaju poslove inspekcijskog nadzora kao i druge poslove u okviru Porezne uprave FBiH doživljavaju verbalne i fizičke napade, navedeno je u saopćenju iz Porezne uprave FBiH.