Šumska inspekcija KS
0

Pojačan nadzor zbog zaštite od požara

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šumarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove podsjeća građane da je Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH, Zakonom o zaštiti prirode, propisima o zaštiti šuma od požara, kao i odlukama Kantona i Grada Sarajevo, zabranjeno spaljivanje otpadnih materijala u blizini šuma, poljoprivrednih površina, kao i naseljenih mjesta.

Kako bi se spriječile neželjene posljedice, prvenstveno šumski požari, nadležna inspekcija će pojačati aktivnosti na evidentiranju i sankcioniranju onih koji se ne pridržavaju navedenih propisa, saopćeno je iz Šumarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcija očekuje od lugarskih službi Kantonalne uprave za šumarstvo da o svakoj zapaljenoj vatri na otvorenom obavezno sačine zapisnik, a od pripadnika MUPKS-a i Kantonalnog štaba Civilne zaštite maksimalan angažman na sprječavanju ovih neželjenih pojava.

U saopćenju se podsjeća i na obavezu KJP "Sarajevo-šume", koje je dužno u toku kalendarske godine, od marta do oktobra, organizirati osmatračku službu.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre preporučuje se građanima da obavijeste vatrogasce na broj telefona 123, Kantonalni operativni centar Civilne zaštite na broj telefona 121, ili policiju na broj telefona 122.

Prema dosadašnjim statistikama najčešći uzroci izbijanja požara su spaljivanje korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja.