OHR
0

Pohvale državnoj službi za poslove sa strancima

FENA
Institucije Bosne i Hercegovine, kao što je Služba za poslove sa strancima, koje rade u skladu s najvišim međunarodnim standardima, u više navrata su pokazale da mogu pružiti neophodne usluge na efikasan i transparentan način svim građanima ove zemlje, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.

Prema saopćenju iz Ureda visokog predstavnika, Gregorian je govorio tokom posjete Pritvornom centru za ilegalne migrante Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu.

Služba za poslove sa strancima je uspostavljena u oktobru 2006. godine kao jedinica Ministarstva sigurnosti BiH u skladu sa Zakonom o Službi za poslove sa strancima.

Ova služba je odgovorna za registriranje i reguliranje boravišnog statusa stranih rezidenata, kao i za sprečavanje te borbu protiv ilegalne migracije.

"Jedna od najvećih prednosti Evropske unije jeste sloboda putovanja, rada i života bilo gdje u EU. Istovremeno, građani imaju pravo da očekuju okruženje koje je bezbjedno i sigurno te zaštićeno od međunarodnog kriminala i terorizma. Služba za poslove sa strancima je ključna komponenta u ispunjavanju migracionih pravila EU koja pomaže investiranje i otvaranje novih radnih mjesta, te se također bori protiv terorizma", navedeno je u saopćenju.

Tokom posjete prvog zamjenika visokog predstavnika Gregoriana, o radu Službe za poslove sa strancima izvijestio je direktor Dragan Mektić.

"Nemoguće je suviše istaknuti ulogu koju imaju djelatnici Službe za poslove sa strancima u zaštiti interesa svih građana Bosne i Hercegovine", rekao je Gregorian.

"Služba za poslove sa strancima je dala ogroman doprinos u ispunjavanju uslova Mape puta za liberalizaciju viznog režima te svakodnevno pomaže da u ovu zemlju dođu nova radna mjesta tako što na efikasan i blagovremen načina regulira boravak stranih investitora", dodao je.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je također naglasio da je Služba za poslove sa strancima "sarađivala efikasno sa državnim i entitetskim ministarstvima u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma" te rekao da ova služba "pruža primjer kako državne agencije mogu zaista služiti interesima građana BiH kada se ove institucije finansiraju na odgovarajući način, kada imaju odgovarajuće osoblje te kada se njima upravlja na odgovarajući način."

"Želim da pohvalim direktora Mektića i njegovo cjelokupno osoblje za posao koji obavljaju. Oni su odigrali direktnu ulogu u dovođenju investicija i radnih mjesta u Bosnu i Hercegovinu te u borbi protiv kriminala i terorizma. Imaju pravo na punu i nedvojbenu podršku svih političkih stranaka i zaslužuju zahvalnost građana cijele BiH", rekao je Gregorian.