Pozitiva(c) dana
0

Pohvale BiH za dobar posao u Vijeću sigurnosti

Sarajevo-x.com
Strahovanja i izrazi sumnje koji su upućivani na adresu Misije BiH u Ujedinjenim nacijama u vrijeme predsjedavanja Vijećem sigurnosti pokazale su se neopravdanim. Januar je veoma težak mjesec u Vijeću sigurnosti, ali je naša zemlja na mjestu predsjedavajuće uradila dobar posao.

Misija BiH pri UN-u, koju predvodi ambasador Ivan Barbalić, za vrijeme predsjedavanja VS-om bila je u pojačanom sastavu i dobila, između ostalih, pohvale susjeda, njemačkih i američkih predstavnika u UN-u.

"Teme koje je BiH izabrala u Vijeću sigurnosti su vrlo korisne"

Zamjenica američkog ambasadora Rosemary DiCarlo poručila je da je veoma zadovoljna mandatom BiH, te dodala kako su izbori i politički procesi teška zadaća čak i u zemljama gdje ljudi imaju skoro pa iste ciljeve.

Posebno je pohvaljen izbor teme za debatu, na kojoj se govorilo o potrebi ozbiljnijeg odnosa spram izgradnje mira i uspostave vlasti.

Ipak, ono što se Vijeću sigurnosti zamjera je što na samom kraju januara, kad je naša zemlja na Brazil prenosila dužnost predsjedavajuće, nije bilo riječi o situaciji u Egiptu.