BiH
0

Pohod ratnim stazama na Visojevicu i spuštanje cvijeća u jamu Bezdan

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Grupa od oko stotinu osoba različite starosne dobi iz Kantona Sarajeva pohodila je danas planinu Visojevicu na tradicionalnom pohodu ratnim stazama organiziranom u znak sjećanja na ilegalce iz Drugog svjetskog rata Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu, kao i na žrtve stradale tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Mustafa Dovadžija bio je kurir pokrajinskog komiteta KPJ za BiH, a njega i njegovog suborca Janka Balordu likvidirali su, nakon surovog mučenja, četnici i bacili ih u jamu Bezdan duboku 207 metara. Tek 1956. godine otkriveni su njihovi posmrtni ostatci a sahranjeni su nedaleko odatle na brdu Jela.

PD "Igman" Sarajevo i sreski odbor boraca NOR-a spomenik su im podigli 27. jula 1956. godine, a obnovljen je 2008. godine sredstvima Općine Ilijaš.

Sudionici današnjeg pohoda položili su cvijeće na spomenik Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi i odali počast.

U okviru centralnog dijela skupa planiran je obilazak jame Bezdan. Članovi Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, predvođeni Davorom Cigankovićem izveli su tom prilikom vježbu spuštanja u tu jamu i simbolično spustili cvijeće. Oni su se spustiti na dubinu od oko 30 metara, a motorolom su bili u vezi s komandantom pohoda Mesudom Numićem.

U današnjem pohodu položeno je cvijeće i na grob narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Mirku Laziću te na spomen kosturnicu herojima u Srednjem, a u znak sjećanja na žrtve rata u BiH cvijeće je položeno na Sokolini i na Hajir česmi.

Pohod je organizirao PD Igman Sarajevo, uz podršku općina Stari Grad i Ilijaš s porukom da se takvi zločini nikad ne zaborave i ne ponove.

Ovo je 43. pohod ratnim stazama, osmi poslije rata u BiH. Dosad je u pohodima na Visojevicu sudjelovalo oko 20 hiljada ljudi.

Osim članova planinarskih društava iz Kantona Sarajevo, u pohodu su učestvovali članovi udruženja antifašista iz Starog Grada, Ilijaša i Slovenije.