BiH
2

Pohod na Visojevicu u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i rata u BiH

Klix.ba
Planinarsko društvo "Igman" iz Sarajeva organiziralo je za vikend tradicionalni pohod na Visojevicu, sjećanje na Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu ilegalce iz Drugog svjetskog rata svirepo mučene i bačene u jamu Bezdan, kao i na žrtve stradale tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Skupu je prisustvovalo stotinjak osoba koje su odale počast i položile cvijeće na grob neznanom borcu na Hreši, kao i na grob narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Mirka Lazića na Vučijoj Luci.

U znak sjećanja na žrtve rata u BiH, cvijeće je položeno na spomen-obilježju palim borcima 1992.-1995. na Vratnik mejdanu te u Sokolini kod Srednjeg gdje su u ratu 1992.-95. stradali mještani Ahatovića.

Usljed obilnih padavina i odrona zemlje koje je jučer zahvatilo područje Srednjeg sudionici su bili spriječeni položiti cvijeće na spomen kosturnicu Prve proleterska brigade u Srednjem i pored hair-česme u znak sjećanja na poginule u ratu 1992. – 1995. godina. U ime njih učinio je to naknadno komandant pohoda Senad Čosić.

U centralnom dijelu jučerašnjeg skupa upriličen je obilazak jame Bezdan i bačeno cvijeća. Sudionici su posjetili i domu PD Igman na Ozrenu, a to društvo ove godine obilježava 60 godina postojanja.

Položeno je cvijeće i odana počast i na spomen ploči na Jeli na koji su uklesana imena Mustafe Dovadžije i još trojici boraca iz Drugog svjetskog rata. Tom prilikom ukazano je na potrebu da se obilježavanju tih značajnih događaja treba da odazovu i nosioci raznih nivoa vlasti kao i mladi ljudi. Cilj je sačuvati od zaborava i upozoriti da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi.

Mustafa Dovadžija bio je kurir pokrajinskog komiteta KPJ za BiH, a on i njegov suborac Janko Balorda likvidirani su i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara. Tek 1956. godine otkriveni su njihovi posmrtni ostaci, a sahranjeni su nedaleko odatle, na brdu Jela. PD "Igman" Sarajevo i Sreski odbor boraca NOR-a spomenik su im podigli 27. jula 1956. godine, a obnovljen je 2008. godine sredstvima Općine Ilijaš.

Manifestacija "Visojevica" održana je u okviru obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti BiH, a sudionici 44. pohoda ratnim stazama bili su članovi planinarskih društava, UABNOR-a Stari Grad i drugi gosti. Organizator će naknadno uručiti zahvalnice najstarijem sudioniku tog pohoda doajenu planinarstva u BiH i šire Adilu Šakoviću Šteki i Nikolini Pajić, najmlađoj sudionici ovogodišnjeg pohoda.