Haški tribunal
0

Pogoršano mentalno stanje Jovice Stanišića

FENA
Jovica Stanišić
Jovica Stanišić
Mentalno stanje haškog optuženika Jovice Stanišića pogoršalo se, ponovo su se pojavili i simptomi duboke venske tromboze i kamena u bubregu, dok je akutna upala sluzokože crijeva skoro izliječena, navedeno je u najnovijem izvještaju Haškog suda o Stanišićevom zdravstvenom stanju.

Haški lijekar, holandski psihijatar Josef de Man, upozorio je u izvještaju da se Stanišićevo mentalno stanje pogoršalo od prethodne analize.

"Ponovo ga muče simptomi duboke venske tromboze i kamena u bubregu, od kojih hronično pati, dok su jedva primetni simptomi upale sluzokože crijeva", navedeno je u dokumentu dostavljenom Tanjugu.

S obzirom na to da bivši šef Službe države sigurnosti Srbije osjeća nemir i loše spava, De Man je ocijenio da bi to moglo da znači da slabe efekti lijekova protiv depresije, "kao što se i očekivalo pošto su mu smanjene doze".

U izvještaju je navedeno da Stanišić i dalje veći dio dana provodi u krevetu, povremeno se prošeta do prostorije za pušenje, ali još se ne druži mnogo s drugim zatvorenicima u Sheveningenu.

Sam Stanišić je rekao ljekaru da se osjeća "kao fikus".

Stanišić je optužen pred Haškim sudom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u martu 2003. godine, a u junu izručen Haagu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo u junu 2009, ali je više puta odlagano zbog Stanišićevog lošeg zdravstvenog stanja.