Fusion Design Week
13

Pogledajte šta se radilo na festivalu kreativnosti u Banjoj Luci

Piše: D. T.
U Banjoj Luci se danas završava festival kreativnosti, pod nazivom Fusion Design Week, koji je u Domu omladine trajao od 14. juna.

Festival, koji se po prvi put održava u gradu na Vrbasu, obilježilo je nekoliko veoma dobrih panel diskusija, predavanja i radionica, a tokom trodnevne manifestacije živo je bilo i na Pop Art Marketu.

Interesantno predavanje pred punim amfiteatrom u Domu omladine održao je Idis Turato iz Rijeke, jedan od najuticajnijih i najznačajnijih arhitekata u regionu. On je govorio o svojim aktuelnim projektima i iznio niz zanimljivih detalja kako i zašto se oprobao u arhitekturi.

Turato je istakao da mu se dopada kako se Banja Luka razvija i istakao da su mladi ta snaga koja treba da uzme stvari u svoje ruke kada je u pitanju razvoj.

Predstavnici Mikser festivala iz Beograda govorili su o razvojnom putu ovog festivala, a o festivalima su govorili i predstavnici Meseca oblikovanja iz Ljubljane. Također, predavanje je održao i Bor Pungerčić, te predstavnici Public Room-a iz Sarajeva.

Pažnju posjetilaca privukli su i radovi mladih kreativaca na Pop Art Marketu gdje se u ponudi pletene igračke, zanimljive lampe, bedževi, unikatni nakit, redizajnirana second hand odjeća.

Danas, posljednjeg dana festivala, na programu je panel diskusija na temu "Uticaj festivala na kulturu" i izlobža radova nastalih na radionicama - redizajna starog namještaja, dizajna lampi, redizajna ambalaže i dizajna poslovnog identitata.

Fusion Design Week dio je projekta "Kreativne industrije, mobilnost proizvoda i ljudi". Pored Fusion Design Week-a aktivnosti ovog projekta su i Pecha Kucha Night i Pop Art Market.

Organizatori festivala su Udruženje građana Evropske konekcije iz Banja Luke i Udruženje anonimnih artista UAA.