Naselje na kraju svijeta
0

Pogledajte kako Romi žive u Banlozima kod Zenice

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Zima i niske temperature posebno teško padaju brojnim romskim porodicama smještenim u nekadašnjem izbjegličkom naselju Banlozi kod Zenice.

Romi u Banlozima žive otkako su izmješteni iz užeg područja Zenice, i već godinama se mnogi od njih nadaju da će im taj smještaj biti privremen dok se ne nađe neko bolje rješenje. Naselje se nalazi odmah uz kolektor otpadnih voda, a vjetar koji puše s obližnjih padina zimi bukvalno "prolazi kroz kosti".

"Narod se snalazi kako zna. Idemo po kontejnerima, skupljamo željezo i druge stvari koje se mogu iskoristiti ili prodati. Igračke djeci isto nalazimo u kontejnerima, nemamo para da ih kupimo. Evo sam išao da platim dio duga za struju da me ne isključe, i tako platim po malo kad god mogu", priča nam Osman. Ima 51 godinu, ali izgleda mnogo starije.

Mnogi od stanovnika Banloga nemaju grijanje. Griju se na improviziranim pećima na drva koja skupljaju kako znaju ili na nevješto spojene grijalice. Naselje je puno pasa koji se kreću u čoporima i nerijetko napadaju ljude, a jedini obrok na dan većina dobije od mobilnog tima zeničke narodne kuhinje. Dobiju pola hljeba po osobi i kanticu variva, najčešće rizi-bizi s pomiješanim graškom, makaronima i rižom.

"Najbolje je kad bude krompir, ovo ostalo je da Bog sačuva. Ipak zahvalni smo, jer nam je to mnogima jedino što na dan pojedemo", kaže Dževaida kojoj je nedavno smanjen invaliditet, iako je jedva pokretna nakon što ju je u ratu udario traktor.

Naselje je puno djece koja žive u uslovima neprikladnim za dječije odrastanje: toaleta nema ili su u očajnom stanju, kuće su pune žohara i pacova.

"Veliki su k'o mačiči. Navečer ulaze u kuću kroz rupe, ne mogu im ništa. Strah me da mi djecu ne izujedaju", požalila nam se 23-godišnja Azra, samohrana majka četverogodišnje djevojčice i dvogodišnjeg dječaka, koja čeka svoje treće dijete.

Veliki broj djece nema rodne listove, a pravo stanje u kojem žive Romi, kako u naselju Banlozi, tako i u ostatku BiH, znat će se bolje nakon okončanja prikupljanja sveobuhvatnih podataka u okviru UNICEF-ove globalne studije višestrukih pokazatelja (MICS), koje je u toku. Istraživanje se provodi u porodicama širom BiH, a romska populacija ove je godine prvi put obuhvaćena kao posebno značajna kategorija.

Istraživanje se obavlja svake četiri godine u cijelom svijetu i obuhvata mnoge indikatore, tako da će MICS pružiti informacije o ponašanju roditelja, ranom razvoju djeteta, HIV-u, djeci sa specijalnim potrebama, uslovima u kojima djeca žive, njihovom zdravstvenom stanju i brojne druge značajne podatke.