BiH
137

Pogledajte budući izgled trga ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
Kako je ranije najavljeno, Općina Centar Sarajevo će urediti trg "Susan Sontag" ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, imajući u vidu da je to pozorište zbog svog kulturnog i historijskog značaja proglašeno nacionalnim spomenikom, te da se prostorno nalazi u centru grada.

Općina Centar će u potpunosti finansirati ovaj projekt, za koji su osigurana sredstva u budžetu za 2016. godinu.

Prema riječima Đenite Bogunić-Kešelj, šefice odjela za komunalne poslove u Općini Centar, urađene su sve pripreme, tako da bi radovi mogli početi u oktobru.

"Poduzeli smo neophodne aktivnosti na pribavljanju projektne dokumentacije i neophodnih saglasnosti i odobrenja za uređenje prostora trga. Završen je idejni projekt, kojeg je uradila projektantska kuća 'Idea' d.o.o. i dostavljen na saglasnost Zavodu za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine. Trenutno se radi na razradi projekta na nivou glavnog projekta. Idejni projekt je rađen po skici čuvenog arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta. Prema idejnom rješenju uređenja, odnosno sanacije trga, imajući u vidu da su sada ploče na trgu veoma oštećene i dotrajale, predviđeno je popločavanje granitnim pločama (različite obrade) cijelog trga i trotoara iz ulica Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića. U sklopu ovog projekta planirano je djelimično proširenje Ulice branilaca Sarajeva prema trgu gdje će biti formirano ostrvo. Uz to, bit će urađena sanacija stepeništa na glavnom ulazu u Narodno pozorište koje će biti popločano kamenom hreša. Osim toga, predviđeno je postavljanje novih rasvjetnih tijela, klupa, oglasnih panoa koji su isključivo u funkciji Narodnog pozorišta, te hotrikulturno uređenje zelenih površina na trgu", pojasnila je Đenita Bogunić-Kešelj.

Inače, projekat je rađen u konsultaciji s nadležnim institucijama zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je prilikom nedavne posjete Narodnom pozorištu upoznao direktoricu Marijelu Hašimbegović o planiranim aktivnostima na uređenju trga "Susan Sontag", te naglasio kako je nedopustivo da trg ispred jednog ovako značajnog spomenika kulture izgleda kao sada i da će Općina Centar uložiti maksimalne napore kako bi radovi bili okončani u ovoj godini.