BiH
101

Podžić: Osnovni cilj kako što prije aktivirati MAP

FENA
Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH posjetili su danas Ministarstvo odbrane BiH, gdje su s ministricom Marinom Pendeš i njenim saradnicima razgovarali o problemima koje ima Ministarstvo i načinu na koji se mogu otkloniti.

"Sve u zajedničkom cilju, kako bi Ministarstvo odbrane moglo jačati svoje kapacitete i kako bismo one preduvjete koji su još pred nama kad govorimo o aktiviranju MAP-a i daljem euroatlantskom putu, otklonili", kazala je ministrica Pendeš novinarima nakon sastanka.

Dodala je da je informirala članove Komisije da rade sukladno Programu koji je usvojen od Vijeća ministara BiH, navodeći da su pripremili izmjene zakona o službi, zakona o odličjima.

"Radimo na usvajanju određenih politika vezanih za uštede i ovako lošeg budžeta i načinu vođenja upravljanja karijerom. Također smo raspravljali o određenim preporukama koje smo dobili kroz nalaz revizije kad govorimo o uštedama i smještaju pripadnika Oružanih snaga, jer značajna sredstva izdvajamo prilikom iznajmljivanja stanova", kazala je Pendeš.

Razgovarano je i o nastavku sudjelovanja u mirovnim misijama, nastavku procesa deminiranja u BiH, radu na uništavanju viškova nestabilne municije, raspravi i mogućnosti otpočinjanja projekta prodaje viškova naoružanja i municije.

"Upoznali smo članove Komisije o procesima i dokle smo stigli kad govorimo o registraciji perspektivne nepokretne vojne imovne. Da smo određeni broj lokacija već uknjižili, da smo preko Pravobraniteljstva, Pravobraniteljstvo je prema Federaciji, odnosno RS-u podnijelo određeni broj zahtjeva za registraciju perspektivne nepokretne vojne imovine i očekujemo da će taj proces bez problema teći dalje", kazala je Pendeš.

Istaknula je da u tom smislu očekuju da će, zajedno sa Zajedničkom komisijom, iznaći mogućnosti da bi se do kraja godine aktivirao MAP.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost državnog parlamenta Sifet Podžić je kazao da je osnovni cilj kako što prije aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

"Nadam se da ćemo, uz pomoć Komisije i parlamenta, uspjeti da bar do kraja ili početkom naredne godine konačno aktiviramo taj plan, jer je pri kraju otklanjanje osnovnog preduslova, a to je knjiženje perspektivnih lokacija", kazao je Podžić.

Naveo je da je zadovoljan onim što su čuli od ministrice i njenih saradnika, da su planovi jako dobri, te da će problem sigurno biti u nedostatku novčanih sredstava da se svi projekti što je moguće prije završe, "ali treba ih započeti".

"Obećali smo ministrici da ćemo imati maksimalno razumijevanje i da ćemo probati da za narednu godinu konačno krenemo s nešto većim budžetom koji bi bio budžet razvojni i za Oružane snage", kazao je Podžić.

Istaknuo je da je vrijeme da se započne s modernizacijom Oružanih snaga, „jer s ovim sa čime trenutno raspolažu Oružane snage i Ministarstvo odbrane teško je odgovoriti svim izazovima koji su pred nama“.

"Ministarstvo odbrane, odnosno Oružane snage jako dobro predstavljaju zemlju u mirovnim misijama, puno rade na deminiranju. Prošle godine su s vrlo skromnom opremom doprinijeli da se smanje ljudske žrtve i gubici materijalnih dobara u poplavama. Vrijeme je da se krene u modernizaciju i da se tim ljudima daju adekvatna sredstva kako bi odgovorili jednoj od svojih misija, a to je pomoć civilnim strukturama u vanrednim prilikama", kazao je Podžić.

Upitana da komentira informacije koje su se pojavile posljednjih dana o sumnjivim javnim nabavkama u Ministarstvu odbrane, ministrica Pendeš je kazala da je ona radila sve u skladu sa zakonom i nadležnostima kao zamjenica ministra.

"U jednom mandatu za određeni broj nabavki kao zamjenica ministra za upravljanje resursima, u zadnjem svom mandatu kao zamjenica ministra za politiku i planove. Što se tiče samog ministarstva, lako je utvrditi ukoliko je došlo do određenih problema", kazala je ministrica Pendeš.

Dodala je da ona smatra da, nakon istraživanja ili utvrđivanja odgovornosti, neće postojati potreba za bilo kakvim komentarom.

"Očekujem da oni koji su napravili od ovoga priču, tako isto se i ispričaju javno", kazala je Pendeš.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost državnog parlamenta Sifet Podžić je kazao da treba pustiti institucije da urade svoj dio posla.

"Pustimo Tužilaštvo BiH neka uradi svoj dio posla. Nemojmo se miješati, nemojmo prejudicirati unaprijed stvari", kazao je Podžić.