BiH
0

Podžić: OSBiH predstoji još dosta izazova

FENA
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OS) general Sifet Podžić ocijenio je danas da pred OSBiH stoji još dosta izazova i zadataka, a da današnje prvo postrojavanje Šeste pješadijske brigade OS u Banjoj Luci potvrđuje da pripadnici OSBiH mogu izvršiti zakonom predviđene zadatke u skladu sa zahtijevanom kvalitetom.

General Podžić je precizirao da Šesta pješadijska brigada, s komandom u Banjoj Luci, pješadijskim bataljonima u Prijedoru, Bihaću i Orašju, te artiljerijskim bataljonom u Doboju, predstavlja najveću formiranu taktičku jedinicu OSBiH.

On je, u govoru nakon prvog postrojavanja ove brigade u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci, kazao da OSBiH današnjim danom dobijaju novi kvalitet potreban svima, te da vjeruje da će to prepoznati i predstavnici međunarodne zajednice koji pomažu OSBiH u reformi odbrane.

Podsjetio je da se od svih pripadnika OSBiH zahtijeva predan odnos prema poslu koji im je povjeren, te naglasio da im predstoji obuka kao izazov i kao zadatak.

„U tom smislu morat će se bitno promijeniti dosadašnji način rada kako bismo obuku shvatili kao izazov koji nas čini ne samo sposobnim za izvršavanje zadataka već i sigurnim da naš rad može imati samo pozitivne rezultate, poput prijema u program Partnerstvo za mir, što predstavlja nagradu za postiguto u reformi odbrambenog sistema“, poručio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak kazao je da je postrojavanje prve smotre Šeste pješadijske brigade OSBiH početak još jedne faze u reformi odbrane, a da će se ona zaokružiti nakon smotri preostale dvije brigade, što će biti obavljeno 12. jula u Tuzli i 16. jula u Čapljini.

Naglasio je da će te tri pješadijske brigade biti jedan od stubova OSBiH, te nosioci ključnih aktivnosti prema zacrtanom cilju koji je da OSBiH budu dio velikog kolektivnog "sigurnosnog kišobrana".

Crnadak je ocijenio da su ključni zadaci nastavak provođenja odluke Predsjedništva BiH o strukturi, veličini i lokacijama OSBiH i ispunjavanje svih zadataka koji proizilaze iz usvojenih planova reforme.