BiH
38

Podžić: Koliko osvojenih glasova, toliko udjela u vlasti

FENA
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Demokratska fronta (DF) insistirat će na principu: koliko osvojenih glasova na izborima, toliko udjela u vlasti, izjavio je Sifet Podžić, generalni sekretar te stranke, prenoseći, po njegovom mišljenju najmarkantniji zaključak današnje sjednice stranačkog predsjedništva.

Po njegovim riječima, DF se dosad ponašao maksimalno kooperativno i dao je "iks preduvjeta" za uspješno formiranje postizborne vlasti, ali koalicioni partneri su u međuvremenu odstupili od zacrtanih principa koalicije, tvrdi.

Podžićeva stranka je nakon današnje sjednice stranačkog predsjedništva u saopćenju navela da je to tijelo pozvalo druge stranke, članice parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou, na hitan sastanak delegacija svih stranaka učesnica koalicije.

"Naš osnovni princip u bilo kakvim razgovorima o formiranju izvršne vlasti bit će broj osvojenih glasova na izborima održanim u oktobru 2014. godine. DF je trajno opredijeljena za princip - svi isti, svi jednaki, na svakom koraku te stoga odbacuje pokušaje da se postizbornim mahinacijama promijene rezultati izbora", citat je iz saopćenja.

S obzirom na to da dosadašnji razgovori nisu dali željene rezultate, Demokratska fronta smatra da je neophodno vratiti proces uspostave vlasti na početne programske principe na kojima je i uspostavljena parlamentarna većina, navedeno je također u saopćenju.