BiH
6

Podzemne garaže u Kolodvorskoj značajne za rješavanje problema parkiranje

FENA
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Mujo Fišo i pomoćnik direktora Zavoda za izgradnju KS Drago Ivanović potpisali su danas Sporazum o uređenju građevinskog zemljišta i realizaciji projekta izgradnje podzemne garaže G3 u Kolodvorskoj ulici.

Ministar Fišo kazao je da su potpisivanjem tog sporazuma detaljno definirane sve aktivnosti obje strane potpisnice na realizaciji tog za Općinu Novo Sarajevo, ali i Kanton Sarajevo važnog projekta. Dodao je da će izgradnja te garaže biti značajan korak u konačnom rješavanju pitanja saobraćaja u mirovanju u Sarajevu.

Kako je istakao Ivanović, Sporazumom je definirano da Zavod kao implementator projekta pripremi i opremi gradsko-građevinsko zemljište na spomenutom lokalitetu, obezbijedi neophodnu pripremnu i projektnu dokumentaciju na nivou idejnih i izvedbenih projekata, realizira kompletan projekt izgradnje spomenute garaže do njenog službenog stavljanja u funkciju.

Prema tom sporazumu, Zavod će s tim aktivnostima krenuti odmah nakon što Zavod za planiranje razvoja KS donese stručno mišljenje koji će precizirati tehničko-urbanističke uvjete za projektiranje i gradnju garaže G3.

Ministarstvo se obavezalo i da će osigurati neophodna finansijska sredstva za tri faze realizacije tog projekta i to za izradu pripremne i izvedbene dokumentacije te izgradnju objekta podzemne garaže s pratećim instalacijama.

"Ministarstvo će kao početna sredstva uplatiti Zavodu za izgradnju 100.000 KM, dok će ostala potrebna novčana sredstva biti doznačena poslije zaključivanja svakog pojedinačnog ugovora vezanog za taj projekt", saopćila je Press služba KS.