Predstavnički dom FBiH
0

Poduzeti sve da se ukinu ''dvije škole pod jednim krovom''

FENA
Nakon dugotrajne rasprave o fenomenu ''Dvije škole pod jednim krovom'', registrovanom u nekim područjima Federacije, poslanici Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu većinom glasova zaključke koje je povodom ove teme predložio poslanički klub Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH).

Prvim od tih zaključaka Predstavnički dom poziva ministarstva obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu i nalaže Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije BiH da učine sve šta treba kako bi naredna školska godina u ova tri kantona započela bez fenomena ''dvije škole pod jednim krovom''.

Drugim zaključkom Predstavnički dom poziva Federalnu vladu da pokrene razgovore s kantonalnim vladama u vezi s mogućnostima za prijenos nadležnosti u oblasti obrazovanja, za početak - sa kantonalnog na nivo Federacije BiH.

Predstavnički dom je odobrio i zaključak kojeg je predložio Hajriz Bečirović, poslanik SDA.

Ovim zaključkom Ustavna komisija koja djeluje u Predstavničkom domu zadužena je da sagleda da li se vrijednosti ustavnosti i zakonitosti u Federaciji poštuju i primjenjuju u osnovnom i srednjem obrazovanju jer, kako je danas navedeno, postoje škole koje obrazovanje organiziraju po nastavnim planovima susjednih zemalja.

Kao primjer za to, poslanik SDP-a Damir Mašić naveo je tokom rasprave da prema njegovim saznanjima jedna škola u Stocu radi po nastavnim planovima i programima Republike Hrvatske, zemlje susjeda BiH.

Poslanički klub u kojem djeluje Mašić je bio inicijator današnje rasprave u Parlamentu o pojavi nazvanoj ''dvije škole pod jednim krovom'', registrovanoj u Federaciji u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Pozivajući se na izvještaj radne grupe koja je formirana na nivou države BiH sa zadatkom da ispita ovu pojavu, Mašić je izjavio da u ova tri kantona pedeset sedam (57) škola sa tridesettri (33) zgrade djeluju kao ''dvije škole pod jednim krovom'', što je aparthejdska pojava, kako je ocjenio.

U izvještaju državne radne grupe na koji se pozvao Mašić konstatovano je da učenicima treba omogućiti da pohađaju nastavu lišenu svih oblika segregacije.

Nakon ove tačke dnevnog reda i usvajanja zaključaka, predsjedavajući Safet Softić prekinuo je današnju sjednicu i najavio naredno zasjedanje za 23. februar.

U preostalom dnevnom redu su plan rada Federalne vlade za ovu godinu kao i izvještaj o radu Predstavničkog doma u 2009. godini.