BiH
0

Podsjećanje na genocid

FENA
Oko 1.500 predstavnika Saveza RVI BiH, organizacija porodica šehida te predstavnika Saveza demobilisanih boraca AR BiH juče je posjetilo Memorijalni centar u Potočarima. Bila je to treća tradicionalna posjeta predstavnika ovih organizacija iz svih deset kantona.

"I sami smo stradalnici ovog rata, ali naše stradanje je nemjerljivo u odnosu na Srebrenici, rekao je ovom prilikom Ramiz Sušić, predsjednik RVI općine Zavidovići i član predsjedništva RVIBiH.

Nakon dolaska u Potočare, predstavnici ovih organizacija položili su cvijeće i proučili Fatihu u Memorijalnom centru Potočari.

"Značaj vaše današnje posjete jest poseban posticaj nama ovdje u Srebrenici, porodicama čiji su najmiliji nastradali, da nismo zaboravljeni... S obzirom da je jučer obilježavan međunarodni dan nestalih lica, danas možemo poslati poruku da se ubrza proces traženja nestalih lica, njih oko 13.000 iz cijele naše zemlje,, - kazao je Abdurahman Malkić, načelnik Opštine Srebrenica u obraćanju brojnim gostima.

U okviru ove posjete održan je historijski čas o stradanju Bošnjaka, zatim klanjan Džuma namaz u kompleksu Memorijalnog centra i prikazan dokumentarni film o Srebrenici. Svi gosti posjetili su spomen sobu i izložbu ,"Nož-žica-Srebrenica".